Dektijdstipbepaling

Gemiddeld worden teven eens in de 6 maanden loops. Vreemd genoeg zijn er uitzonderingen, o.a. de Saarloos wolfshond en sledehonden kennen maar 1 loopsheid per jaar. Tijdens de loopsheid is de teef maar enkele dagen bereid zich te laten dekken en ook maar enkele dagen vruchtbaar. Het is aan de buitenkant (het gedrag van de hond) niet altijd eenvoudig om te zien wanneer een teef dekrijp is.

Voor een fokker is het van belang om de vruchtbare dagen van de teef te herkennen. De loopsheid zelf zal niet snel gemist worden; de teef verliest bloed, is van achteren opgezet en aantrekkelijk voor reuen. Echter het juiste dektijdstip bepalen is veel moeilijker, zeker als er geen (ervaren) dekreu in de buurt is en bij bepaalde teven zit er een grote variatie in het tijdstip waarop ze gedekt kunnen worden.

Er zijn verschillende onderzoekmethodes om te bepalen wanneer een teef staat:

  • Vaginaal uitstrijkjes (celonderzoek)
  • Progesteronbepaling (bloedonderzoek)

De progesteronbepaling wordt als meest betrouwbare test beschouwd.

Progesteronbepaling
Met deze test wordt het gehalte aan progesteron (zwangerschapshormoon) in het bloed bepaald. Op het moment dat de eisprong plaatsvindt, vindt er een snelle stijging van het progesterongehalte plaats in het bloed en kan een betrouwbaar dekadvies gegeven worden. De resultaten van deze methode zijn goed, het drachtigheidspercentage schommelt rond de 90% (drachtig en nest). Om het exacte dektijdstip te bepalen moet vaak op meerdere opeenvolgende dagen bloed afgenomen worden.

Uitvoering
De praktische uitvoering is simpel. Meestal is een teef dekrijp tussen de 12e en 16e dag van de loopsheid, maar er zijn grote individuele verschillen. We zien echter teven die op de 9e dag al vruchtbaar zijn, maar uitschieters naar de 18e dag zijn ook geen uitzondering. Op de 7e-8e dag van de loopsheid wordt het eerste bloedmonster genomen. Is het progesteron nog laag dan moet de test 1-2 dagen later weer worden herhaald totdat een stijging is vastgesteld. Gemiddeld moet er per teef 2-3 maal bloed afgenomen worden.

Patiëntenkeuze
In principe komen alle teven in aanmerking voor een dergelijke begeleiding, maar zeker als de teef al eens gemist heeft, de reu ver weg woont of er een kunstmatige inseminatie gedaan moet worden loont het de moeite om uw dierenarts te vragen u en uw teef op deze manier te begeleiden.

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.