December 2023: Een kat komt altijd op zijn pootjes terecht…

Ze zeggen toch altijd dat een kat gewoon weer op zijn pootjes terecht komt? De lieve kat Woezel kwam alleen niet zo “gewoon” neer.
Hoe precies weten we niet, maar wat we wel weten is dat hij de volgende dag mank terug bij zijn baasjes kwam. Deze maakten zich zorgen en kwamen zo bij ons terecht.

Dierenarts Lisette had op dat moment dienst en heeft Woezel onderzocht.
Een dier dat “trauma” heeft moet altijd goed onderzocht worden.
Regelmatig breekt een kat bijvoorbeeld de onderkaak, een poot of het bekken. Maar er kan ook een klaplong of longbloeding ontstaan.

De zorgen van Woezels baasjes bleken terecht. Hij had zijn onder hoektand afgebroken en zijn linker voorpoot bungelde er raar bij.
Een duidelijke aanwijzing om van de linker voorpoot een röntgenfoto te maken. Precies zoals Lisette al vermoedde was de poot helaas gebroken!
De breuk zat in de gehele onderarm, namelijk in het spaakbeen en in de ellepijp (zie foto 1).

In onze spoeddiensten is het belangrijk om een patiënt te stabiliseren en daarom is er gekozen om een spalkverband aan te leggen. Hierdoor werd de poot van Woezel gesteund en deed niet elke beweging gelijk pijn. Uiteraard kreeg hij ook pijnstilling mee naar huis. Thuis moest Woezel in de bench gehouden worden.

Ondertussen werd in het weekend intercollegiaal overleg gehouden en hebben dierenartsen Fabian en Annika plek in hun programma gemaakt om Woezel de maandag gelijk te opereren.
Tijdens de operatie is besloten om een pin in de ellepijp en een plaat met schroeven in het spaakbeen te zetten (zie foto 2). De operatie verliep succesvol.
Helaas voor Woezel moet hij nog wel een aantal weken in de bench blijven zodat de botten rust krijgen om te herstellen.

Vanwege de steriliteit van de operatie kon de hoektand niet gelijktijdig behandeld worden. Woezel kwam daarom na twee weken terug om deze ingreep te laten uitvoeren.
We hebben hierbij zijn hoektand getrokken zodat er geen infectie via het open wortelkanaal in het kaakbot kan komen. Zie ook het verhaal van Tip in de maand augustus.

Hij vond het allemaal nog prima om bij ons te zijn. De vacht van de voorpoot begon alweer terug te groeien zoals je kunt zien op de foto.
Ook deze ingreep verliep goed. Nu is het afwachten op een goed herstel!

Heel veel beterschap voor Woezel!

© Copyright Online Marketing Bureau iClicks 2024 | Privacyregelement | Cookie settings Algemene voorwaarden | Contact | Sitemap