Wat leuk, een kitten!

Gefeliciteerd met uw nieuwe aanwinst! Voor u ligt een leuke maar ook drukke tijd, bij de verzorging van uw kitten komt veel kijken. Om u daarbij te helpen zetten we hier de belangrijkste zaken op een rijtje. Voor vragen kunt u uiteraard altijd bij ons terecht.

Gedrag

Waarschijnlijk heeft de fokker al de eerste stappen gezet in de socialisatie van uw kitten. Aan u de taak om dit voort te zetten. Kittens leren snel en zijn van nature erg schoon, meestal weten ze al op jonge leeftijd waar de kattenbak is. Gun ze de tijd om te wennen aan hun nieuwe omgeving en  huisgenoten.

Ook kunt u uw kitten al laten wennen aan het reismandje, zodat het op latere leeftijd als minder stressvol wordt ervaren. Zet het reismandje zonder deksel in de woonkamer en maak de plek aantrekkelijk, door er bijvoorbeeld af en toe wat lekkers in te leggen.

Vaccinatie

Elke kitten heeft een serie vaccinaties nodig om weerstand op te bouwen tegen enkele potentieel dodelijke ziektes.

Het advies vaccinatieschema voor een kitten is als volgt:

Ziekte

9 weken

12 weken

1 jaar

Kattenziekte

V

V

V

Niesziekte

V

V

V

 

De vaccinatie tegen Rabiës (hondsdolheid) is alleen verplicht als uw kat mee gaat naar het buitenland. Deze enting mag vanaf 3 maanden leeftijd gegeven worden, waarna nog 21 dagen gewacht moet worden tot uw dier mee de grens over mag.

Wormen

Vrijwel alle kittens hebben spoelwormen, die ze opnemen via de moedermelk en de omgeving. Daarom is het belangrijk om al in de eerste levensweken te beginnen met de ontworming en om ze ook daarna nog vaak te behandelen. Uw kitten is door de fokker al enkele malen ontwormd, wat u voort kunt zetten.

Het ontwormingsschema voor kittens is:

Leeftijd 4 wkn 6 wkn 8 wkn 12 wkn 4 mnd 5 mnd 6 mnd 9 mnd 1 jaar
Ontwormen V V V V V V V V V

 

Vanaf 1 jaar leeftijd is het advies om uw kat 4 keer per jaar te ontwormen. In bepaalde gevallen kan deze frequentie afwijken, hier kan de dierenarts u in adviseren.

Naast spoelwormen komen er ook andere wormsoorten voor, zoals lint-, haak-, zweep-, hart- en longwormen en de vossenlintworm.

Andere parasieten

Naast wormen kunnen kittens ook al vroeg in contact komen met vlooien en, wanneer ze naar buiten gaan, ook met teken. Vooral vlooien kunnen al snel voor problemen zorgen, ze veroorzaken jeuk en kunnen ongemerkt de omgeving besmetten.

Er zijn diverse goed werkzame middelen geregistreerd tegen dit ongedierte, waarvan veel middelen ook veilig zijn voor uw kitten. Laat u adviseren door onze assistentes/dierenartsen over wat voor uw kitten het beste is.

Voeding

Voor onze gezondheid is goede voeding belangrijk, maar dat geldt natuurlijk ook voor uw kitten! Een dier in de groei heeft specifieke behoeftes, onder andere een hoog eiwit- en energiegehalte. Goede voeding zorgt voor een energieke kat die een mooie vacht en normaal gevormde ontlasting heeft. Er is een grote diversiteit aan diervoedingen voor uw kitten verkrijgbaar, wisselend van samenstelling en kwaliteit, laat u daarin goed adviseren.

Chippen

Alhoewel het niet verplicht is uw kat te laten chippen raden we u wel aan dit te laten doen. Jaarlijks lopen honderden katten, honden en andere huisdieren weg. Een groot deel hiervan vindt de weg naar huis niet meer terug, maar gelukkig worden veel van deze dieren opgevangen in een asiel. Voor dieren die niet zijn geïdentificeerd blijkt het vaak onmogelijk om de eigenaar op te sporen. Een halsbandje met een penning of adreskokertje lijkt een goede oplossing, maar helaas kan dit kwijt raken. Met een chip en de daaraan gekoppelde registratie van uw kat is hij/zij altijd te herkennen, want de code van de chip is uniek.

Gebit

Een kitten heeft een melkgebit, vanaf 4 maanden leeftijd gaat hij/zij wisselen en komt het volwassen gebit door. Dit kan soms wat klachten geven, zoals het moeilijker eten van brokken. Rond 6 maanden leeftijd is de wisseling volledig.

Het is raadzaam regelmatig het gebit van uw kitten te controleren. Zo houdt u in de gaten of de wisseling goed verloopt en went uw kat aan de handeling. Alhoewel poetsen van het melkgebit niet noodzakelijk is kunt u dit wel spelenderwijs oefenen,  zodat uw kat eraan went en u het volwassen gebit makkelijker kunt onderhouden. Regelmatig poetsen kan gebitsproblemen voorkomen.

Vachtverzorging

Katten verzorgen hun vacht prima zelf, maar controleer  de vacht en huid van uw kat wel regelmatig op onder andere vlooien en  teken. Alleen bij langharige katten is een regelmatige onderhoudsbeurt vaak nodig om klitten te verwijderen. Laat uw kitten al direct wennen aan de handelingen en maak het kammen leuk door bijvoorbeeld een spelletje of wat lekkers tussendoor.

Huisdierverzekering

U wilt natuurlijk de allerbeste zorg voor uw kitten. Maar wat als hij/zij een ongeluk krijgt of ernstig ziek wordt? Gelukkig kan de dierenarts veelal uw huisdier weer genezen, maar de kosten hiervan kunnen echter wel oplopen. Een huisdierverzekering kan u een prettige zekerheid bieden.

Voor de meest recente informatie en regelgeving over vaccineren, chippen en reizen met uw huisdier verwijzen we u graag naar de website van het LICG: www.licg.nl

© Copyright Online Marketing Bureau iClicks 2024 | Privacyregelement | Cookie settings Algemene voorwaarden | Contact | Sitemap