Konijn & Knaagdier

Het konijn als huisdier

Het konijn behoort officieel niet tot de knaagdieren, maar tot de orde der haasachtigen (Lagomorpha). Het vrouwtje wordt voedster genoemd, het mannetje ram (of rammelaar). Konijnen worden gemiddeld 5 tot 7 jaar oud, er is echter grote variatie mogelijk. Ze zijn er in veel verschillende soorten en maten, van dwergkonijn tot Vlaamse reus en zelfs met een bijzondere vacht.

Gedrag

Konijnen zijn zeer sociale dieren die van nature gewend zijn in groepen te leven. Ze houden dan ook van gezelschap, waarbij de mens als kameraad kan dienen. Omdat konijnen prooidieren zijn, houden ze er meestal niet erg van om opgepakt te worden, omdat dit lijkt alsof ze door een roofdier gepakt worden. Ze kunnen dan ook tegenspartelen, waarbij het risico bestaat dat het konijn valt en de rug breekt. Om deze reden zijn konijnen niet erg geschikt voor kleine kinderen. Is echter het vertrouwen gewonnen dan kunnen konijnen echte knuffeldieren zijn.

De ideale combinatie voor konijnen samen is een voedster met een ram. Maar let op: vanaf de leeftijd van 3 maanden kunnen ze al vruchtbaar zijn. Een konijn met een cavia huisvesten is niet aan te raden. Het kan zeker goed gaan, maar omdat het twee verschillende dieren zijn met hun eigen taal en eigenschappen, kunnen er gevechten uitbreken of doe je een van de twee tekort in voeding/huisvesting.

© Copyright Online Marketing Bureau iClicks 2024 | Privacyregelement | Cookie settings Algemene voorwaarden | Contact | Sitemap