Sterilisatie/castratie Fretten

Redenen om een ram te castreren zijn vooral de indringende lichaamsgeur, vervelend gedrag naar andere fretjes en geurvlaggen uitzetten. Castreren kan vanaf een leeftijd van 6-8 maanden. De ingreep is hetzelfde als bij een kater.

Een moertje wordt loops tegen het voorjaar na hun geboorte, sterilisatie kan wachten tot ze loops wordt. De loopsheid gaat meestal niet vanzelf weg. Door de hoge hormoonspiegels (oestrogenen) loopt de fret een groot risico op beenmergdepressie, waardoor er geen rode bloedcellen meer worden aangemaakt. Hierdoor ontstaat er bloedarmoede, maar ook stollingsproblemen, en uiteindelijk zal het fret hieraan overlijden. Moertjes waarmee niet gefokt wordt dienen dus gesteriliseerd te worden om dit te voorkomen.

Er zijn helaas ook wat nadelen aan castratie/sterilisatie. Sommige dieren ontwikkelen op oudere leeftijd bijniertumoren. Een alternatief voor castratie en tevens de therapie bij bijnierschorstumoren bestaat uit het middel Suprelorin®. Het is een implantaat met de werkzame stof desloreline. Het implantaat zorgt ervoor dat er bij de mannetjes geen testosteron en bij de vrouwtjes geen oestrogeen meer wordt gevormd. De bijnierschorstumoren van de fret zijn namelijk hormonaal gestuurd. Het implantaat werkt echter maar een bepaalde periode (2 tot 4 jaar, afhankelijk van het type), en zal dus herhaaldelijk moeten worden gegeven.

© Copyright Online Marketing Bureau iClicks 2024 | Privacyregelement | Cookie settings Algemene voorwaarden | Contact | Sitemap