Januari 2024: De beste zorg voor twee beste vriendinnen

De beste zorg voor twee beste vriendinnen

 

Naast honden en katten zien wij regelmatig konijnen bij ons in de praktijk. Uiteraard wanneer ze ziek zijn, maar ook voor de jaarlijkse controles en vaccinaties, en meestal rond de zes maanden leeftijd voor hun castratie of sterilisatie. Onze patiënten van de maand januari, Coco en Noël, behoren tot deze laatste groep.

Waarom castreren/steriliseren?

De meest genoemde reden om een koppel konijnen te laten castreren is het voorkomen van een ongewenst nestje. Aangezien konijnen al jong vruchtbaar kunnen worden en zich erg snel kunnen voortplanten is dit zeker een hele goede reden. Een dracht en bevalling bij een (jong) konijn is immers niet geheel zonder risico, en het verzorgen van babykonijntjes kan een flinke taak zijn. Bij Coco en Noël gaat deze reden echter niet op, zij zijn namelijk twee dames! Toch hebben hun baasjes ervoor gekozen om ze samen te laten steriliseren. Waarom is dat?

Gedrag

Schijndracht

Baarmoeder- en melkkliertumoren

Sterilisatie van het konijn

Wanneer we een vrouwelijk konijn neutraliseren halen we zowel de eierstokken als de baarmoeder weg. Dit is anders als bij de kat en de hond, waar we in de meeste gevallen de baarmoeder laten zitten. Vanwege de hoge kans op baarmoederkanker bij het konijn is het echter van het grootste belang om deze mee te nemen in de operatie.

Coco en Noël

Nu terug naar onze patiënten van deze maand. Coco en Noël werden op dezelfde dag geopereerd. Dit is erg fijn voor een konijn. Een opname in een dierenkliniek kan erg stressvol zijn, en het helpt om een vriend of vriendin in de buurt te hebben. Dit zagen we ook goed bij Coco en Noël. Zowel voor als na de operatie zochten ze continu elkaars gezelschap op. De operatie is een routine-ingreep, maar dat maakt het niet minder belangrijk om ook na de operatie goed het herstel van de konijnen in de gaten te houden. Het is erg belangrijk voor een konijn om de hele dag te blijven eten, drinken, keutelen en plassen. De eerste dag na de operatie kunnen ze nog wat suf zijn, waardoor wat extra zorg noodzakelijk kan zijn. Gelukkig hielden de baasjes van Coco en Noël ze goed in de gaten, en met wat extra lekker dwangvoer waren ze al gauw weer de oude!

© Copyright Online Marketing Bureau iClicks 2024 | Privacyregelement | Cookie settings Algemene voorwaarden | Contact | Sitemap