Juni 2023: Mozes plast bloed

De baasjes van Mozes, een leuke kruising Berner Sennen met Labradoodle, vonden sinds een tijdje regelmatig rode druppeltjes urine in huis. Mozes at en dronk goed. Hij was even vrolijk en levendig als altijd en leek geen pijn of ongemak te ervaren bij het plassen.

Er werd urine van Mozes ingeleverd voor onderzoek. Hierin werden rode bloedcellen en witte bloedcellen (ontstekingscellen) gevonden. Op basis hiervan werden een antibioticumkuur en ontstekingsremmers voorgeschreven. Dit leek even verbetering te geven, maar al snel na afloop van de kuur kwamen de klachten weer terug en werd er weer bloed in de urine gezien.

Bloed bij de urine kan verschillende oorzaken hebben: onder andere een blaasontsteking door een infectie, een blaassteen of een tumor in de blaas, maar ook problemen met de nieren of de prostaat.
Om dit onderscheid te kunnen maken werd er een echo gemaakt waarbij zowel de urineblaas als de prostaat van Mozes werden bekeken. Aan de blaas werden geen afwijkingen gezien, maar de prostaat was 6 centimeter in doorsnede en daarmee duidelijk vergroot. Ook waren er enkele kleine cystes in de prostaat zichtbaar. Deze afwijkingen aan de prostaat zijn het meest passend bij een goedaardige prostaatvergroting onder invloed van het mannelijke hormoon testosteron.
De behandeling van goedaardige prostaatvergroting berust op het verminderen van de testosteron invloed op de prostaat. Dit kan op verschillende manieren: door middel van castratie (operatief of middels een tijdelijk werkend implantaat) of met medicatie.

Bij Mozes werd gekozen voor medicatie: 7 dagen lang een tablet per dag, waarna de testosteron invloed op de prostaat gedurende minimaal 5 maanden geblokkeerd wordt.
Na 14 dagen hebben we even gebeld met de baasjes van Mozes. Zij waren tevreden: er zijn geen rode druppeltjes meer in huis gevonden en Mozes heeft ook geen last gehad van bijwerkingen van de medicatie.
Wanneer de klachten terugkeren na het uitwerken van de medicatie kan deze opnieuw worden gegeven, of er kan alsnog worden gekozen voor castratie.

Benigne Prostaat Hypertrofie

80% van de niet gecastreerde reuen ouder dan 5 jaar heeft een vorm van goedaardige prostaatvergroting.

Goedaardige prostaatvergroting kan voorkomen zonder de aanwezigheid van zichtbare klachten, alhoewel het op termijn vaak tot problemen leidt. Zo kan de vergroting bijvoorbeeld resulteren in vorming van cysten, druk op organen en weefsels in de directe omgeving of prostaatontsteking.

De meest voorkomende symptomen bij honden met goedaardige prostaatvergroting zijn uitscheiding uit de plasbuis (helder of met bloed of pus), bloed in de urine en persen bij het plassen. Daarnaast kunnen moeilijker poepen, platte ontlasting, ongemak en pijn, koorts en gebrek aan eetlust waargenomen worden. Dit alles afhankelijk van de ernst van de vergroting en het al dan niet aanwezig zijn van bijkomende problemen.

Afhankelijk van de gestelde diagnose zal de dierenarts een therapie inzetten. Belangrijkste doel hierbij is de invloed van het hormoon testosteron op de prostaat te verkleinen.

© Copyright Online Marketing Bureau iClicks 2024 | Privacyregelement | Cookie settings Algemene voorwaarden | Contact | Sitemap