September 2023: (Geen) haar op mijn hoofd…

(Geen) haar op mijn hoofd…

 

Jet is een Duitse Herder van 1,5 jaar oud. Toen Jet 8 maanden was bleek ze een gekke bult bovenop haar kop te hebben die ineens open ging. Het leek een klein beetje op een talgbult, dus is deze in eerste instantie als zodanig behandeld: leeggedrukt en schoongemaakt. Helaas bleven de klachten terugkomen.

Omdat de bult steeds open bleef gaan en Jet er daardoor last van had, is besloten deze operatief te verwijderen. Tijdens het scheren was al te zien dat we niet met 1 bult te maken hadden, maar met meerdere kleinere bulten naast elkaar. Het stuk huid waar de bulten zich in bevonden is verwijderd en vervolgens met hechtingen weer gesloten. De operatie verliep voorspoedig.

Na de operatie hebben we het stukje huid nader bekeken. Het bleek te gaan om 5 cystes (holtes) naast elkaar van ongeveer 1cm die allemaal gevuld waren met niet alleen een beetje talg, maar vooral met allemaal plukken haar! Normaal hoort dat natuurlijk alleen maar aan de buitenkant van de huid te groeien, maar in deze cystes groeide het haar in holtes onder de huid. Hoe kan dat nou?

Er zijn 2 typen massa’s die gevuld kunnen zijn met haar: een teratoom en een dermoïd cyste.

Bij Jet is de kans groot dat er sprake is geweest van een dermoïd cyste. Een teratoom bestaat namelijk meestal uit meerdere typen weefsels en bevindt zich meestal in de buurt van de geslachtsorganen.

Dermoïd cyste (sinus)

Een dermoïd cyste of sinus is het meest bekend bij de Rhodesian Ridgeback. Daarbij gaat het vaak om een geheel onderhuids kanaaltje in de middenlijn op de rug, die zelfs in verbinding kan staan met het ruggenmerg. Zeldzamer kan het ook bij andere rassen voorkomen op andere locaties, namelijk bij de neus en bovenop de kop (zoals bij Jet het geval was).
Een dermoïd cyste ontstaat doordat er tijdens de embryogenese (de allereerste dagen van de ontwikkeling van een embryo) een verkeerde splitsing ontstaat tussen het kiemweefsel voor zenuwcellen en het kiemweefsel voor de huid. Hierdoor kunnen er een aantal haarfollikels ‘verkeerd terecht komen’ en gaat er dus haar groeien op een plek waar dat helemaal niet de bedoeling is.
Gelukkig is de prognose goed wanneer het afwijkende weefsel eenmaal is verwijderd.

Jet is heel goed hersteld en de wond op haar kop is netjes genezen. Een blije Jet en een blije baas, maar helaas zal ze nog wel een paar weekjes met een kale kop door het leven moeten gaan.

© Copyright Online Marketing Bureau iClicks 2024 | Privacyregelement | Cookie settings Algemene voorwaarden | Contact | Sitemap