De cavia als huisdier

De cavia, ook wel Guinees biggetje genoemd, is een uit Zuid-Amerika afkomstig knaagdier. Het is een populair huisdier omdat ze makkelijk te hanteren en te verzorgen zijn en ze van gezelschap houden. Een mannetje wordt een beer genoemd, een vrouwtje een zeug en de jongen heten biggen. Er zijn diverse rassen, voorbeelden zijn de langhaar, ruwhaar, borstel- en natuurlijk de korthaar cavia. Als ze 4 weken oud zijn, kunnen ze naar hun nieuwe baas en bij goede verzorging worden ze gemiddeld een jaar of zes oud.

Gedrag

Cavia's zijn heel sociaal ingesteld en kunnen door middel van geluid je van alles proberen duidelijk te maken. Veel van hun geluiden kunnen gemakkelijk geïnterpreteerd worden. Knorren en koeren bijvoorbeeld betekent tevredenheid, comfort en plezier. Piepen kan bedoeld zijn om te bedelen, maar ook een waarschuwing, angst en pijn. Blazen en klappertanden zijn tekenen van agressie en dreiging.

Cavia's moeten de hele dag bezig zijn, vooral met het zoeken naar voer en moeten daarom gevarieerd eten krijgen om te voorkomen dat ze zich vervelen. Laat de cavia ook uit de kooi zodat ze lekker kunnen scharrelen. Houd ze dan wel goed in de gaten!

Huisvesting en verzorging

Cavia’s kunnen binnen en buiten gehouden worden, echter als het kouder wordt kun je ze beter binnen huisvesten. Als ze buiten zijn, zet ze dan niet in de volle zon, zorg voor schaduwrijke plekken. Zorg ook dat ze altijd een plek hebben waar ze beschut kunnen zitten.

Cavia's houden van ruimte. De kooi moet gemaakt zijn van knaagbestendig en makkelijk schoon te houden materiaal, meestal kunststof. De kooi dient minimaal 1 keer per week schoongemaakt en 1 keer per maand gedesinfecteerd te worden. Let vooral goed op de hygiëne in de zomer. Vliegen vormen een groot gevaar. Ze leggen eitjes op de ontlasting. Als deze op de huid zitten kunnen de larven (die zich uit de eitjes ontwikkelen) grote schade toebrengen aan de cavia.

Als bodembedekking kan hooi, stro, beuken of papiersnippers gebruikt worden, eventueel met wat kattengrit eronder om het vocht te absorberen. Let er wel op dat het niet te stoffig is, cavia's zijn gevoelig op hun luchtwegen.

Zorg dat de cavia zich ergens onder kan verstoppen, bijvoorbeeld onder een huisje of onder hooi. Tevens moeten ze wat te doen hebben, speeltjes of voer verstoppen kan hierbij helpen.

Cavia's zijn goed in groepen te houden maar soms breken er rangordegevechten uit. Gaat dit te heftig dan moeten ze uit elkaar gehaald worden. Let wel op dat ze heel gemakkelijk jongen kunnen krijgen. De beste combinaties zijn 2 zeugen bij elkaar of een zeug en een gecastreerde beer.

Kijk de dieren regelmatig na. De beste manier om ze op te pakken is met 1 hand onder de borst en de andere om hun achterste. Let erop dat hun vacht schoon is en kijk of nagels en tanden niet te lang worden. Indien de nagels te lang worden is het van belang om deze te knippen. Ze gaan anders erg krom groeien, of zelfs krullen.

Voeding

Cavia's hebben net als konijnen en knaagdieren continue doorgroeiende tanden en kiezen. Ze moeten op vezelrijk materiaal bijten om te zorgen dat de tanden en kiezen op elkaar afslijten. Onbeperkt hooi is daarom erg belangrijk om te geven, ook voor een goede darmwerking.

Daarnaast dient hardvoer gegeven te worden in de vorm van pellets (biks). Geef liever geen gemengd voer, aangezien cavia’s dan alleen de lekkerste brokjes eruit selecteren. Een cavia mag ongeveer 20 gram pellets per kg lichaamsgewicht per dag.

Als aanvulling op het voer kan er groenvoer bijgeven worden. Voorbeelden zijn witlof, wortel en lof van wortels, andijvie, paardebloemblaadjes, klaver, vogelmuur of gewoon (schoon en droog!) gras. Ook een stukje fruit op zijn tijd gaat er wel in, maar dient uitsluitend als extraatje gegeven te worden.

Hiernaast moet er altijd voldoende vers drinkwater beschikbaar zijn.

Cavia’s maken geen vitamine C aan, dus dit moet naast de voeding gegeven worden. De aanbevolen hoeveelheid vitamine C is 12,5 mg per kilogram lichaamsgewicht per dag. In caviavoer zit wel extra vitamine C, echter vaak is dit maar kort houdbaar en is al uitgewerkt als de cavia het gaat eten. Dit geldt ook voor de vitamine C druppels voor door het drinkwater. Sommige cavia's eten de vitamine C tabletten als een soort snoepje, of je kunt de tablet door het water van de drinkfles mengen. Daarnaast zijn groenten als boerenkool, broccoli en paprika en vruchten als kiwi en sinaasappel rijk aan vitamine C.

Cavia's die een vitamine C tekort hebben (ook wel scheurbuik genoemd) kunnen een scala aan klachten vertonen, zoals sterke vermagering en apathie door bloedarmoede en spierzwakte, losse kiezen met standsveranderingen en pijnlijke gewrichten.

Ziekte

Als de cavia goede zorg, het juiste voer, de juiste omgeving, beweging en aandacht krijgt, zal de cavia fit en gezond blijven. Let op of er veranderingen zijn wat betreft:

 • Minder of met moeite eten of drinken;
 • Rusteloosheid of lusteloosheid;
 • Vachtveranderingen of jeuk;
 • Uitscheiding uit de mond (overmatig speekselen), ogen of neus;
 • Bevuiling bij het achterwerk met urine of ontlasting;
 • Afwijkende kleur of vorm van de ontlasting;
 • Meer of minder urineproductie of een afwijkende kleur;
 • Vieze geur uit de oren, bek of achterwerk;
 • Luid tandengeknars;
 • Moeite met ademen of hoorbare ademhaling.

Als je een van deze bovenstaande verschijnselen opmerkt, is het aan te raden contact op te nemen met de dierenarts.

Enkele veel voorkomende ziektes/aandoeningen:

 • Vitamine C-tekort
 • Gebitsproblemen
 • Huidproblemen, zoals schurft en schimmel
 • Luchtwegaandoeningen
 • Maagdarmproblemen
 • Aandoeningen van de urinewegen
 • Problemen tijdens dracht/bevalling
 • Cystes op de eierstokken: hormoonveranderingen/buikpijn
 • Ontstekingen aan de ondervoetjes

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.