Dermatologie

Bij dermatologie staan huidziekten centraal, maar ook de vacht, nagels en oren vallen hieronder.

Huidproblemen komen veel voor bij huisdieren kunnen complex zijn. Veel voorkomende klachten zijn jeuk en huidafwijkingen, zoals kale plekken, korstjes, bultjes etc.. De juiste diagnose stellen is niet altijd eenvoudig bij huidproblemen, omdat er veel verschillende oorzaken mogelijk zijn.

Onderzoek

Het uitvragen van de (ziekte)geschiedenis van het dier is een belangrijke eerste stap, we willen graag de omgevingsfactoren in beeld krijgen en bijvoorbeeld weten wat uw dier te eten krijgt. Een uitgebreid onderzoek van uw dier is natuurlijk de volgende onontbeerlijke stap, waarbij we de vacht en huid beoordelen, maar ook de oren en nagels. Omdat er veel oorzaken van huidproblemen mogelijk zijn, is er regelmatig verder onderzoek nodig om tot een juiste diagnose en behandeling te komen.


Mogelijke onderzoeken zijn:

- Speciale voeding (eliminatiedieet)

- Microscopisch onderzoek van vachtmonsters en huidafkrabsels

- Bacteriologisch onderzoek

- Schimmelkweek

- Allergietest d.m.v. bloedonderzoek

- Pathologisch onderzoek van huidbiopten (stukjes weefsel)


Behandeling

De behandeling van huidproblemen is afhankelijk van de oorzaak en bestaat vaak uit een combinatie van middelen. Ieder dier is uniek, elk huidprobleem vraagt een aanpak op maat. Onderdelen van de behandeling kunnen zijn: het inzetten van een (medicinale) shampoo, crème/zalf of andere medicatie en/of een speciaal dieet. Daarnaast is voor ieder dier de continue bestrijding van parasieten, zoals vlooien, erg belangrijk.

Lees meer over huidproblemen bij de hond en kat.

 

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.