Diagnostiek bij reptielen

Diagnostische mogelijkheden

In de loop der jaren is De Klomp Dierenartsen uitgebreid tot een grote veelzijdige praktijk, met gelukkig ook veel diagnostische mogelijkheden. Dit betekent dat we u en uw huisdier nog beter van dienst kunnen zijn. Sommige bepalingen worden opgestuurd naar erkende laboratoria.

Voor reptielen zijn er de volgende mogelijkheden, al dan niet aanvullend op een lichamelijk onderzoek:

-          Ontlastingsonderzoek

-          Microscopisch onderzoek

-          Röntgenfoto’s

-          Bloedonderzoek

-          Sectie

Ontlastingsonderzoek

Ontlastingsonderzoek is bij reptielen een van de belangrijkste diagnostische middelen. Het is makkelijk uit te voeren, vrij goedkoop en geeft veel informatie. Zo kunnen wij de (verse) ontlasting controleren op flagellaten of bijvoorbeeld concentreren voor controle op wormeieren en coccidiose. Ook kleuringen om bacteriën in de ontlasting te beoordelen zijn mogelijk. Ontlastingsonderzoek naar cryptosporidiose wordt opgestuurd naar het laboratorium in Utrecht (VMDC).

Microscopisch onderzoek

Naast bacteriën in ontlasting, is het ook mogelijk om bacteriën op andere plaatsen of bijvoorbeeld cellen te beoordelen na kleuring. Bijvoorbeeld bij een massa van onbekende oorsprong of een ontsteking die niet over wil gaan. Bij twijfel of indien noodzakelijk kan dit ook doorgestuurd worden naar het laboratorium in Utrecht.

Röntgenfoto’s

Vanwege het formaat en soms andere eigenschappen (een schild bijvoorbeeld) is het lastig om een reptiel helemaal te kunnen onderzoeken. Röntgenfoto’s kunnen hierbij een groot verschil maken! Op röntgenfoto’s kunnen o.a. longaandoeningen worden gezien, maar ook bijvoorbeeld legnood, botbreuken en grote orgaanafwijkingen. Dit zal in sommige gevallen onder een roesje of gasnarcose gebeuren.

Bloedonderzoek

Bij ernstige ziekte of vage klachten kan bloedonderzoek noodzakelijk zijn om meer informatie te verkrijgen. Met het bloedanalyse-apparaat kunnen wij onder andere lever- en nieraandoeningen diagnosticeren. Voor bepalingen die wij niet in huis kunnen worden uitgevoerd, kan het bloed worden opgestuurd naar diverse laboratoria.

Sectie

Hopelijk is het nooit nodig, maar in sommige gevallen kan sectie (postmortaal onderzoek – na overlijden) verstandig zijn. Zeker bij grote bestanden of bij ernstige plotselinge ziekte, kan sectie een antwoord bieden. Mocht dit nodig zijn, neemt u dan contact met ons op, dan begeleiden wij u in dit proces.

Gezondheidsverklaring

Vanaf januari 2013 is het met de nieuwe wet dieren verplicht om dieren veterinair te laten keuren voor verkoop/verhandeling/tentoonstelling op beurzen. Dit kan op de beurs zelf, maar kan ook door uw eigen dierenarts worden gedaan. Ook hiervoor kunt u contact met ons op nemen.

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.