Eenzaamheid bij het konijn

Helaas zien we nog steeds konijnen in onze praktijk die alleen worden gehouden. Konijnen zijn groepsdieren en hebben graag een maatje om mee samen te zijn. Zo liggen ze graag tegen elkaar aan, eten samen en wassen elkaar. Vaak houden ze elkaar ook actief door te spelen, wat bevorderlijk is voor hun gezondheid. Ook trekken ze zich aan elkaar op wanneer ze angstig of ziek zijn.

Hoe herkent u eenzaamheid bij uw konijn?
- In het wild zijn konijnen 24 uur per dag samen, u kunt uw best doen als baasje om het beestje zoveel mogelijk aandacht en zorg te bieden, maar het gezelschap van een soortgenoot kunnen wij helaas nooit vervangen.
- Een konijn communiceert met zijn lijf. Met het duwen met de neus en poten, of soms zachtjes bijten, laat hij weten dat hij iets van u wil. Dit kan door frustratie escaleren in extremer gedrag zoals graven en bijten.
- Een eenzaam konijn wordt soms hyperactief of boos. Let op of hij aan tapijten of meubels gaat knagen, of wanneer hij buiten verblijft aan de tralies of het hout van het hok knaagt.
- Wanneer een konijn eenzaam is, kan hij ook zijn eigen vacht kaal gaan plukken of zich uit verveling gaan overeten.
- Wanneer ze zich in een fase van depressie bevinden, is het nog moeilijk om contact te krijgen met het konijn, hij zal zich verstoppen of terugtrekken. Het zal veel inzet eisen om het beestje hier weer bovenop te krijgen.

Wat kunt u doen om het uw konijn naar de zin te maken?
- Houd bij voorkeur minstens twee konijnen samen. Zet ze niet zomaar opeens bij elkaar, maar laat ze rustig kennismaken. Een gecastreerd mannetje en een vrouwtje gaan vaak het beste samen. Er zijn natuurlijk altijd uitzonderingen, in sommige gevallen zijn getraumatiseerde konijnen of voedsters wel liever alleen.
- De meeste konijnen vinden het fijn om geaaid te worden, maar blijven wel graag met 4 poten op de grond. Ook moeten konijnen met enige regelmaat geborsteld worden. Hoe vaak is afhankelijk van het ras en de lengte van de vacht.
- Om de nagels kort te houden, moet een konijn kunnen graven. En voor een goede tandverzorging moet een konijn kunnen knagen. Het geeft ze iets te doen en levert ook extra vezels op. Met een zandbak, knaagstokjes of een wilgenrol doe je ze een groot plezier.
- Konijnen houden ervan om dicht bij de grond te zijn. Hoewel het misschien lijkt alsof het oppakken een goede manier is om hem aan te halen, zal uw konijn dat waarschijnlijk niet waarderen. U zou op zijn niveau moeten gaan liggen en er op dat niveau tijd mee doorbrengen. Als hij goed lijkt te reageren, kom dan dichterbij om hem te aaien. Konijnen vinden het fijn om op hun voorhoofd, wang of rug geaaid te worden. Ze houden er meestal niet van om over de oren, maag, staart, nek of voeten te worden geaaid.

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.