Hartproblemen

Hartproblemen komen regelmatig voor bij de hond. Het kan al bij de geboorte aanwezig zijn maar ook op latere leeftijd ontstaan. Helaas kunnen we de oorzaak niet wegnemen, maar met behulp van de juiste medicatie en een aangepast dieet kunnen we de levenskwaliteit en de levensduur beïnvloeden en verbeteren. Het vroegtijdig opsporen en juist diagnosticeren van een hartaandoening kan hierbij helpen.

Hartaandoeningen
 De meest voorkomende hartproblemen worden veroorzaakt door de kleppen in het hart (klepdegeneratie) of door de hartspier zelf (cardiomyopathie).

Klepdegeneratie wordt vaak bij oudere honden van kleine rassen gezien. Het komt met name voor bij Chihuahuas, Terriërs, Cavaliers en Poedels. Door slijtage aan de hartkleppen kunnen deze niet meer goed sluiten en kan er door lekkage bloed in de hartboezem terugstromen. Dit kunnen we horen met behulp van de stethoscoop als een ruis: de hartruis. In eerste instantie hoeft de hond hier helemaal geen klachten van te hebben, sommige honden leven nog zelfs jaren zonder problemen. Maar op den duur door ergere slijtage van de kleppen vertonen de honden klachten van hartfalen.

De oorzaak van cardiomyopathie is vaak onbekend. Het wordt vooral bij de grotere en reuzenrassen gezien bij honden van middelbare leeftijd. Ook hier weer zijn er rassen die dit probleem vaker hebben zoals Boxers, Dobermanns, Pinchers, Duitse Doggen, Bouviers, Setters en Cocker Spaniëls. Omdat de hartspier niet goed werkt, kan het hart niet voldoende samentrekken/pompen waardoor de spier slap wordt en het hart uitrekt en vergroot (dilatatieve cardiomyopathie, DCM). Daardoor stroomt er onvoldoende bloed door het lichaam en ontstaan de problemen. Bij deze hartaandoening zullen de problemen meestal acuter ontstaan. Bij deze patiënten is de levensverwachting duidelijk beperkter geworden.

Symptomen
 Veel voorkomende verschijnselen bij hartfalen zijn:

  • Sneller vermoeid raken, verminderd uithoudingsvermogen;
  • Hoesten, met name ’s morgens vroeg en in rust;
  • Vermageren;
  • Vocht vast houden (bijvoorbeeld in de buik).

Indien uw hond een van de bovenstaande verschijnselen heeft dan is het verstandig om een bezoekje aan de dierenarts te brengen.

Diagnose
Door regelmatig de gezondheid van uw hond na te laten kijken, bijvoorbeeld bij de jaarlijkse vaccinatie, kan hartziekte vroegtijdig opgespoord worden. Met behulp van een stethoscoop wordt naar het hart geluisterd en gecontroleerd op o.a. hartruis, frequentie en ritme. In de liezen lopen grote bloedvaten waar de “pols” van de hond gevoeld en beoordeeld kan worden. De slijmvliezen geven o.a. informatie over de doorbloeding van het lichaam.

Op het moment dat geconstateerd wordt dat er iets met het hart aan de hand is, zijn er een aantal aanvullende onderzoeken mogelijk. Allereerst geven röntgenfoto’s informatie over de toestand van de longen en de grootte van het hart. Voor een goede echo en ECG (hartfilm) kunt u verwezen worden naar een specialist (cardioloog). Tevens kan de bloeddruk gemeten worden of ander bloedonderzoek gedaan worden.

Behandeling
Zoals al eerder gezegd, kunnen we de oorzaak niet wegnemen. Wel kan het hart ondersteund worden met levenslange medicatie en een aangepast dieet. Welke soort medicatie uw hond nodig heeft, hangt af van het hartprobleem en hoe ernstig het is. De medicijnen variëren van bloeddrukverlagende middelen tot medicijnen die het hartritme beïnvloeden. Ook zijn er vochtafdrijvende medicijnen (plastabletten) en is er speciaal voer ontwikkeld voor honden met hartproblemen. Sommige patiënten hebben een dusdanig milde hartaandoening, dat in dit stadium nog geen medicatie vereist is. Uiteraard is het altijd belangrijk dat uw hond op gewicht blijft, om extra belasting van het hart te voorkomen.

Als eenmaal de hartziekte is geconstateerd, is het regelmatig laten controleren van uw hond van levensbelang. Zo kunnen we het effect van de eventuele medicatie blijven controleren, naast de algemene toestand van uw hond.

 

© Copyright Online Marketing Bureau iClicks 2024 | Privacyregelement | Cookie settings Algemene voorwaarden | Contact | Sitemap