Besmettelijke hondenhoest

Besmettelijke hondenhoest (kennelhoest)

Snuffelt en speelt uw hond ook wel eens met andere honden? Natuurlijk! Maar wist u dat uw hond dan extra risico loopt op het krijgen van besmettelijke hondenhoest (de nieuwe naam voor kennelhoest)? Besmettelijke hondenhoest wordt overgedragen via de lucht of door rechtstreeks (snuffel)contact. Als uw hond besmettelijke hondenhoest heeft, dan uit zich dat vaak in een harde, droge hoest en kokhalzen. De hoest kan zelfs chronisch worden.

Wat is besmettelijke hondenhoest?
Besmettelijke hondenhoest is een besmettelijke infectie van de voorste luchtwegen van de hond. Besmettelijke hondenhoest wordt veroorzaakt door een combinatie van factoren. Naast virussen en bacteriën spelen ook stress, hygiëne en huisvesting een rol. De belangrijkste verwekkers zijn de bacterie Bordetella bronchiseptica (Bb) en het Para-influenzavirus (Pi).

Wat zijn de symptomen van besmettelijke hondenhoest?
Besmettelijke hondenhoest uit zich door een droge, harde hoest. Ook kunnen lange hoestbuien voorkomen die gepaard gaan met kokhalzen of braken. Het hoesten kan soms wekenlang aanhouden met als risico dat het chronisch wordt of dat longontsteking als complicatie kan optreden. Vooral pups of oudere en zwakke dieren hebben hier een grotere kans op.

Hoe krijgt een hond besmettelijke hondenhoest?
Besmettelijke hondenhoest wordt overgedragen via de lucht of door rechtstreeks (snuffel)contact. Een hoestende hond met besmettelijke hondenhoest sprayt als het ware de infectie rond.

Besmettelijke hondenhoest is overal!
Alle plaatsen waar honden samenkomen – uitlaatveldjes, populaire wandelplaatsen, hondenscholen, hondenshows en trimsalons – leveren een gevaar op voor een hond. In het diagram ziet u de meest voorkomende locaties. Pups en bepaalde rassen (met name kortsnuitige rassen) hebben een verhoogd risico op het krijgen van besmettelijke hondenhoest.

Hoe wordt besmettelijke hondenhoest behandeld?
Als behandeling direct bij de eerste verschijnselen wordt gestart, is er een grote kans op snel herstel. Als er echter te lang gewacht wordt met behandelen kan de hoest chronisch worden of zich zelfs ontwikkelen tot bronchitis/longontsteking. De behandeling zal dan een antibioticum bevatten eventueel gecombineerd met aanvullende ondersteunende therapie.

Hoe kunt u besmettelijke hondenhoest voorkomen?
Een hond loopt een verhoogd risico op besmettelijke hondenhoest wanneer deze regelmatig in contact komt met andere honden. Een hond die besmettelijke hondenhoest heeft gehad kan nog wekenlang besmettelijk blijven voor andere honden.

Om uw hond zo goed mogelijk te beschermen tegen besmettelijke hondenhoest, zijn er goede vaccins beschikbaar. Het advies is om uw hond te vaccineren tegen de twee belangrijkste veroorzakers van besmettelijke hondenhoest, namelijk Para-influenza (Pi) en Bordetella bronchiseptica (Bb). Een neusdruppelvaccinatie kan een hulpmiddel zijn in de strijd tegen besmettelijke hondenhoest.

Hoewel vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest geen 100% bescherming geeft, zorgt vaccinatie er in ieder geval voor dat de infectie minder ernstig verloopt. Daarnaast zal in de meeste gevallen de infectie voorkomen kunnen worden.

Veel pensions eisen een jaarlijkse vaccinatie tegen besmettelijke hondenhoest voordat een hond wordt toegelaten.

© Copyright Online Marketing Bureau iClicks 2024 | Privacyregelement | Cookie settings Algemene voorwaarden | Contact | Sitemap