Leptospirose

Leptospirose (ziekte van Weil)

Leptospirose wordt veroorzaakt door bacteriesoorten die over de hele wereld voorkomen, de zogenaamde leptospiren. Van deze leptospiren bestaan diverse varianten die verschillende ziektebeelden bij de hond kunnen veroorzaken. De ziekte van Weil is daarvan de bekendste verschijningsvorm. Omdat besmette dieren ook mensen kunnen infecteren (dit heet zoönose) is een goede bescherming gewenst.

Symptomen
Een hond raakt besmet doordat leptospiren vanuit de leefomgeving via wondjes of de slijmvliezen het lichaam binnendringen. In sommige gevallen blijven de symptomen beperkt tot algemene ziekteverschijnselen zoals verminderde eetlust, braken en koorts. Maar het kan ook verergeren waarbij de hond uitgeput raakt, diarree, spiertrillingen en gele slijmvliezen krijgt, gaat hoesten en ernstig nierfalen en leverfalen ontwikkelt. Een hond met leptospirose heeft intensieve medische zorg nodig. Bij niet-gevaccineerde dieren heeft een ernstige infectie vaak een dodelijke afloop.

Besmetting
Via urine scheiden geïnfecteerde honden leptospiren uit en besmetten daarmee de leefomgeving. Met name uitlaatplaatsen, grasvelden en stilstaand (zwem)water zijn beruchte besmettingshaarden. Kleine knaagdieren, zoals muizen en ratten, spelen een rol bij de verdere verspreiding en instandhouding van leptospiren in het milieu.

Loopt mijn hond gevaar?
Elke hond kan besmet raken met leptospiren, zowel in de stad als op het platteland. Bijna elke hond eet wel eens gras of zwemt graag. Op zulke momenten komt uw hond in contact met leptospiren. Door jaarlijks te vaccineren bouwt uw hond de noodzakelijke weerstand op en vermindert u de kans dat uw hond ziek wordt. Als er toch infectie optreedt, zijn de symptomen veel milder en is de kans op uitscheiden van leptospiren in de urine minimaal. Hierdoor is de prognose veel gunstiger en is het risico op infectie van de mens te verwaarlozen!

Vaccinatie
Bij pups en bij honden die langer dan 15 maanden niet zijn gevaccineerd tegen leptospirose zijn 2 basisvaccins met 3-4 weken tussentijd nodig om goede bescherming te bieden. Hierna blijft jaarlijkse vaccinatie gedurende de rest van het leven nodig.

Kijk op www.leptospirose.nl voor meer informatie.

© Copyright Online Marketing Bureau iClicks 2024 | Privacyregelement | Cookie settings Algemene voorwaarden | Contact | Sitemap