Anaalklierproblemen hond

De anaalklieren, ook wel anaalzakjes genoemd, bevinden zich tussen de inwendige en uitwendige sluitspier van de anus en monden via 2 kanaaltjes uit naast de anus. Bij zwelling kunnen deze zakjes uitwendig zichtbaar worden opzij en iets onder de anus. Normaal functionerende anaalklieren scheiden een sterk ruikende, bruin- tot leemkleurige olieachtige vloeistof af. Naast een middel ter sociale herkenning (afbakenen van het territorium) tussen honden is de functie van de vloeistof ook het op grote afstand terug kunnen vinden van de leefomgeving. Bij onze huisdieren is deze functie grotendeels verloren gegaan. De kliertjes zijn er nog wel en legen zich normaal tijdens het ontlasten. Daarnaast kunnen ze zich ook legen in “paniek” omstandigheden, bijvoorbeeld in de spreekkamer van de dierenarts. Bij overvulling en/of ontsteking kunnen ze voor klachten zorgen.

Symptomen

Diagnose

Behandeling

Genetische aanleg

Bij de Duitse Herder bestaat er genetische aanleg voor het ontstaan van anaalklierproblemen, zoals bijvoorbeeld anale furunculose (het ontstaan van fistels rondom de anaalklieren). Daarnaast lijkt een verstoorde darmgezondheid en/of immuniteitsprobleem ook een rol te spelen bij het ontstaan van anaalklierproblemen. Indien er een verdenking is dat de immuniteit een rol speelt, wordt er bloedonderzoek gedaan om onder andere het vitamine B12 gehalte in het bloed te meten. Bij dieren met immuniteitsproblemen kan het vitamine B12 gehalte verlaagd zijn. Op het moment dat dit te laag is adviseren we om dit te gaan supplementeren.

© Copyright Online Marketing Bureau iClicks 2024 | Privacyregelement | Cookie settings Algemene voorwaarden | Contact | Sitemap