Tandheelkunde Konijn & Knaagdier

Omdat tanden van konijn hun hele leven door blijven groeien, komen er helaas ook veel gebitsafwijkingen voor. Bijvoorbeeld omdat tanden en kiezen niet goed op elkaar staan en daarom niet op een natuurlijke manier kunnen slijten.

Symptomen van een mogelijk gebitsprobleem

  • Gewichtsverlies
  • afwijkende keutels
  • meer speekselen
  • abcessen rondom de bek
  • ook ooginfecties kunnen gerelateerd zijn aan gebitsproblemen.

Een veel voorkomende afwijking is de olifantstand. De snijtanden staan niet goed op elkaar en blijven doorgroeien, soms is dit aan de buitenzijde te zien (ze lijken dan op de slagtanden van een olifant), maar ze kunnen ook naar binnen krullen. Deze aandoening zal het eten zo erg gaan belemmeren dat een konijn op den duur niet meer kan eten.

De tanden kunnen op onze kliniek weer ingekort worden door middel van slijpen, in sommige gevallen kan dit wakker gedaan worden, maar in de meeste gevallen gebeurt dit onder narcose.
Een blijvende oplossing is dit helaas niet, vaak groeien de tanden weer in dezelfde positie terug. Een optie is dan om met regelmaat de tanden te laten slijpen, of om de tanden te laten trekken.

Een andere veelvoorkomend gebitsprobleem bij konijnen zijn haken op de kiezen. Ook dit ontstaat ten gevolge van niet goed aansluitende kiezen, waardoor de kiezen niet hun natuurlijke manier kunnen slijten. Dit kan zeer pijnlijk zijn voor de tong en het wangslijmvlies. Ook in dit geval zal het konijn minder gaan eten, of zelfs stoppen.

Deze haken kunnen bij ons op de kliniek ook weer glad geslepen worden. Voor het verwijderen van de kiezen, kunnen wij u doorverwijzen naar een specialist.

 

Preventie

In de meeste gevallen is de juiste voeding het belangrijkste speerpunt in het voorkomen van gebitsproblemen bij het konijn. Het hoofdbestanddeel moet uit hooi bestaan. Verder kunt u nog wat variatie aanbieden door gras en vers groenvoer bij te voeren, zoals bijvoorbeeld andijvie, bleekselderij, venkel en broccoli.

Daarnaast kunt u het dieet aanvullen met geperste brokken, maar dit behoeft maar een klein aandeel te zijn in het dieet.

 

 

Probeer van jongs af aan regelmatig het gebit van uw konijn te controleren, zodat hij/zij dit goed toelaat en er eventuele problemen op tijd gesignaleerd kunnen worden.

© Copyright Online Marketing Bureau iClicks 2024 | Privacyregelement | Cookie settings Algemene voorwaarden | Contact | Sitemap