Voeding Konijn & Knaagdier

Voeding

Konijnen hebben een zeer gevoelig, uitgebalanceerd darmstelsel. Verkeerde voeding leidt tot een verstoorde darmflora, waardoor gezondheidsproblemen ontstaan.

Water moet onbeperkt gegeven worden, ook al zullen konijnen die veel groenvoer eten niet veel drinken. Ververs het regelmatig en let er in een buitenhok op dat het water in de winter niet bevriest.

Hooi van goede kwaliteitmoet ook onbeperkt beschikbaar zijn. De meest verkochte hooisoort is alfa-alfa. Deze soort is goed voor jonge, groeiende konijnen of zieke konijnen. Voor volwassen konijnen is echter hooi op basis van grassen (bijvoorbeeld timothy) beter.

Geef hardvoer niet onbeperkt als het konijn eenmaal op volwassen gewicht is, want dan eet hij er meestal te veel van en wordt hij te zwaar, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Een goede richtlijn is 20 gram voer per kilogram lichaamsgewicht. Gemengd voer is af te raden: het konijn wordt kieskeurig en eet alleen wat hij lekker vindt. Pellets hebben de voorkeur. Er zijn tegenwoordig veel goede, complete voedingen verkrijgbaar bij dierenspeciaalzaken, waaronder Supreme Science Selective. Proefzakjes van deze voeding hebben wij op de praktijk om gratis te proberen.

Daarnaast mag het konijn ook kleine hoeveelheden verse groenten: 3 soorten per dag, ongeveer 50 tot 100 gram per kg lichaamsgewicht per dag.

Geschikte soorten zijn o.a. andijvie, witlof, boerenkool, broccoli, paardebloem, wortel en loof van wortel. Wees voorzichtig met koolsoorten, sla en klaver, deze kunnen al in zeer kleine hoeveelheden gasvorming in de darmen veroorzaken.

 

Niet geschikt zijn: koolachtigen, bonen, voederbieten, aardappel(schillen), prei, ui, rabarber, knoflook, bieslook en rododendron. Een konijn eet alles wat men hem voorzet en kan zelf geen onderscheid maken tussen giftige en niet giftige planten.

Fruit heeft een hoog suikergehalte waardoor gas of diarree kan ontstaan en mag daarom slechts matig gegeven worden.

Brood is een dikmaker, maar mag met mate als een snoepje gegeven worden.

Konijnensnoep bevat veel koolhydraten, die de blindedarmflora verstoren. Daarom kan konijnensnoep, anders dan op de verpakking staat aangegeven, schadelijk zijn voor de gezondheid.  Een stukje oud (droog) bruin brood kan daarentegen prima als tussendoortje gegeven worden.

Het konijnengebit groeit het hele leven door, daarom is het van belang dat het konijn veel te knagen heeft om de slijtage te bevorderen. Beukentakjes met blad, wilgentakken of een flink blok hout voldoen hiervoor prima.

Lik- en knaagstenen kunnen blaasproblemen veroorzaken, geef deze daarom niet!

© Copyright Online Marketing Bureau iClicks 2024 | Privacyregelement | Cookie settings Algemene voorwaarden | Contact | Sitemap