Haarballen

Haarballen bij de kat
Katten zijn schone dieren, ze besteden dagelijks veel tijd aan een goede wasbeurt. Hierdoor krijgt een kat altijd haren binnen. Een groot deel van de katten braakt de haren regelmatig uit in de vorm van een haarbal. Andere katten verwerken de ingeslikte haren onopgemerkt via de ontlasting.

Symptomen
Haren of haarballen kunnen echter ook irritatie van het maagdarmkanaal veroorzaken. De ene kat, vooral de langharige, heeft er meer last van dan de andere. Als gevolg van de irritatie zal de kat vaak gaan braken en mogelijk moeite hebben met het kwijtraken van de ontlasting.

Sporadisch kunnen haarballen in de maag of darm zo hard worden dat ze operatief verwijderd moeten worden. Tekenen van een vastzittende haarbal zijn chronisch braken, vaker en kleinere hoeveelheden voedsel eten en geleidelijk gewichtsverlies.

Preventie en behandeling
Een kat kan, met name tijdens de ruiperiode, regelmatig geborsteld worden indien hij/zij dit toelaat. Hierdoor worden veel losse haren verwijderd.

Er zijn diverse middelen op de markt die het verwijderen van haarballen bevorderen, zoals Lax-a-past®. Deze pasta kan met voedsel gegeven worden, het kan rechtstreeks in de bek ingegeven worden en het kan ook op een pootje gesmeerd worden, waarna de kat het met wassen naar binnen werkt.

Ook is er kattenvoer op de markt dat speciaal is samengesteld om maagdarmproblemen door haren of haarballen te voorkomen. Soms wordt kattegras ingezet. Dit eten katten op, het prikkelt de maagwand waardoor braken geïnduceerd wordt. Zijn er andere ziekteverschijnselen of wordt het probleem niet snel genoeg opgelost dan is een controle van de kat door de dierenarts aan te raden.

© Copyright Online Marketing Bureau iClicks 2024 | Privacyregelement | Cookie settings Algemene voorwaarden | Contact | Sitemap