Een nieuwe kat introduceren

Een nieuwe kat introduceren

Overweegt u om een maatje voor uw kat erbij te nemen? Heel erg leuk natuurlijk, maar zal uw kat de nieuwkomer wel accepteren? In deze brief geven we u tips om de introductie en acceptatie zo goed mogelijk te laten verlopen.

Wanneer u overweegt om een nieuw maatje voor uw kat erbij te nemen, is het verstandig om een zo goed mogelijke match te maken voor wat betreft de behoefte aan sociaal contact en het sociale spel. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het leeftijdsverschil. Heeft u een oude kat dan kan een te groot leeftijdsverschil tussen de katten problemen kan geven. Een te jonge kat kan zijn spelgedrag op de oude kat richten, waardoor er bij de oude kat angst, agressie en/of stress kan ontstaan. Heeft u al een kat die niet gewend is om met andere katten te leven, dan is het misschien verstandig om hem alleen te laten.

Heeft u een goede match met uw eigen kat gevonden, dan is het van belang om de introductie tussen de twee (of meerdere) katten zo goed mogelijk te laten verlopen. Hoe geleidelijker en zorgvuldiger de introductie ingezet wordt, hoe groter de kans op succes.

Voordat de nieuwe kat in huis komt, is het belangrijk dat u een aparte kamer met de nodige bronnen inricht, zoals een eet- en drinkbak, kattenbak, eigen krabpaal en zachte rustplaatsen. Het is aan te raden om in deze ruimte en in meerdere vertrekken van het huis een feromoonverdamper te plaatsen (Feliway®). De geur, die de kat zelf ook uitscheidt (maar wij niet ruiken), kan de kat geruststellen. Laat de verdampers minimaal 4 weken in het stopcontact zitten.

De nieuwe kat zal eerst vertrouwd moeten raken met u en de nieuwe omgeving. Wanneer de kat normaal eet, rust en u uit zichzelf benadert, kan hij/zij in stappen geïntroduceerd worden aan de al aanwezige kat(ten). De al aanwezige kat zal  moeten wennen aan de geur van de nieuwkomer en de nieuwkomer zal zich het nieuwe territorium eigen moeten maken, zonder dat daar agressie bij komt kijken.

 

Stap 1: Geurintroductie

Katten herkennen andere groepsleden voornamelijk via geur. Om elkaars geur over te brengen kunt u een doekje nemen, die u via de kop over de flank naar de staartbasis van de nieuwe kat wrijft. Dit doet u ook met een ander doekje bij de reeds aanwezige kat. Vervolgens biedt u, tijdens een rustig moment, het doekje met de geur van de reeds aanwezig kat, aan de nieuwkomer aan, door de kat er aan te laten ruiken. Wanneer de nieuwkomer positief reageert, door bijvoorbeeld kopjes te geven tegen het doekje of het doekje negeert, kunt u verder met stap 2. Wanneer de kat angstig of agressief reageert, stop dan met het contact en herhaal de handeling op een ander tijdstip, totdat de kat positief op de geur reageert. De al aanwezige kat moet uiteraard op dezelfde wijze de geur van de nieuwkomer aangeboden krijgen.

Stap 2: Geuren uitwisselen

Nu kunt u de doekjes in een plastic zakje doen om de geuren met elkaar te vermengen. Vervolgens biedt u de doekjes weer op dezelfde manier als omschreven bij stap 1 aan de nieuwkomer en aan de reeds aanwezige kat aan. Ook kunt u als eigenaar uw handen met de doekjes inwrijven om vervolgens de katten om en om te aaien. Zo zullen de katten zich met de nieuwe geur markeren als ze u begroeten. Tevens kunt u met de doekjes langs verschillende voorwerpen wrijven, waar de katten regelmatig zelf tegenaan wrijven. Op het moment dat de katten de nieuwe geur accepteren en tegen de met het doekje gemarkeerde objecten aanwrijven, kunt u naar de volgende stap gaan.

Stap 3: Verkennen

De volgende stap is het verkennen van de overige ruimtes door de nieuwe kat. Terwijl u de reeds aanwezige kat in de ruimte van de nieuwkomer opsluit, laat u de nieuwe kat de rest van het huis verkennen. Zo kan de kat zijn vluchtroutes en schuilplaatsen ontdekken, zodat wanneer de katten elkaar gaan ontmoeten, de nieuwe kat zich minder kwetsbaar voelt. Zorgt u ervoor dat bij het wisselen van de ruimtes de katten elkaar niet tegenkomen. Ook kunt u in dit verkennerstadium met beloningssnoepjes aan de slag gaan. Een beloning kan aan beide zijden van een gesloten deur, van de afzonderlijke vertrekken waar de katten zich bevinden, op ruime afstand aangeboden worden, zodat de katten elkaar wel horen maar niet zien. Wanneer de katten geen agressie of angst vertonen verkleint u de afstand tot de deur, totdat de katten zich rustig en vertrouwd voelen.

Stap 4: Introduceren onder toezicht

De volgende stap is de katten visueel in contact te brengen met elkaar. U zet de deur op een kier en u houdt de katten op ruime afstand van de deur. Vanuit deze afstand beloont u de katten, alleen als deze geen agressie of angst vertonen. Langzamerhand verkleint u de afstand tot de deur en u houdt het beloningssysteem aan, wanneer de kat rustig blijft. Als de beloning dicht bij de deur gegeven kan worden, kunnen de katten onder toezicht bij elkaar gelaten worden. Vervolgens bouwt u deze periode langzaam op door goed naar de katten te kijken. Indien er agressie of angst door één van de katten vertoond wordt, begint u opnieuw met stap 4, net zolang tot er acceptatie van beide kanten is. De introductie kan soms weken tot maanden duren. Mocht één van de katten continue in dit stadium angst en agressie vertonen, dan is het verstandig om hulp in te roepen van een gedragsdeskundige.

Hopelijk helpen deze tips u om uw katten goed aan elkaar te laten wennen. Mocht u nog vragen hebben dan kunt u altijd contact opnemen met onze kattengedragsdeskundige of dierenarts.

Bron: Deze informatiebrief is een bewerking van een artikel door kattengedragstherapeuten Yvon Sweere en Nienke Bijvoets. Het oorspronkelijke artikel ‘Leuk, een kat erbij. Maar hoe vertel ik het de anderen? De introductie van een nieuwe kat’ vindt u op http://www.tinleygedragstherapievoordieren.nl/kattengedrag.html

© Copyright Online Marketing Bureau iClicks 2024 | Privacyregelement | Cookie settings Algemene voorwaarden | Contact | Sitemap