Narcose met bewaking

 

Voor o.a. operatieve ingrepen en gebitsbehandelingen brengen wij uw huisdier onder narcose (anesthesie). De diepte van de narcose is afhankelijk van de ingreep die plaats moet vinden. Voor bijvoorbeeld röntgenfoto's of andere niet-pijnlijke handelingen kan volstaan worden met sedatie ('een roesje'), een lichte narcose. Voor grotere/pijnlijke ingrepen is een algehele (diepe) narcose gewenst. Als een dier onder narcose is voelt het dier niets meer, is het dier volledig ontspannen en is het bewustzijn uitgeschakeld. 

Net als bij mensen is er altijd een miniem risico verbonden aan narcose. We doen er alles aan om dit risico zo klein mogelijk te maken.

De voorbereiding
Voor de operatie zal de dierenarts uw huisdier onderzoeken, waarbij o.a. naar het hart en de longen wordt geluisterd. Tevens kan er pre-anesthetisch bloedonderzoek uitgevoerd worden. Dit geeft een uitgebreider beeld van de gezondheid van uw huisdier en indien nodig kan de narcose hierop aangepast worden.

De anesthesie

We maken gebruik van injectie- en gasanesthesie, de keuze van de middelen is gebaseerd op onder andere de leeftijd, het ras, de conditie en de ingreep. Narcosemiddelen kunnen ingespoten worden in de spier of via de bloedbaan (via een branule of infuuslijn). Daarna wordt een adembuis (tube) in de luchtpijp gebracht (intubatie) zodat het dier extra zuurstof en indien nodig gasnarcose toegediend kan krijgen. Uiteraard zorgen we ook voor goede pijnstilling, zowel tijdens als na de ingreep.

Onze operatiekamers zijn uitgerust met goede bewakingsapparatuur. Er is altijd een paraveterinair assistente aanwezig om uw dier te monitoren, zij bewaken onder andere de ademhaling, hartslag en temperatuur.

De recovery

Na de ingreep verhuizen we uw dier naar de opname, waar hij/zij kan uitslapen onder het wakend oog van onze assistentes. Omdat een dier onder narcose makkelijk afkoelt houden we ze warm met kruiken en warmtematjes. Indien nodig krijgen zij een beschermend shirt of kraag om. Pas als het dier weer goed wakker is kan hij/zij naar huis.


De nazorg
Ook de nazorg van onze patiënten is van groot belang. U zult uiteraard uitgebreid geïnformeerd worden over de nazorg thuis. 

In onderstaande brieven vindt u aanvullende informatie over de voorbereiding en nazorg voor een ingreep:

 

Foto: Gasnarcose- en bewakingsapparatuur.

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.