April 2021: Ongelukkige Lucky

28 April, 2021 13:04

Jonge Mechelaar Lucky had tijdens de wandeling een aanvaring gehad met een andere hond, waarbij ze gebeten was in haar poot. Omdat de wond er ernstig uitzag werd ze meteen met spoed naar de kliniek gebracht. Het was direct duidelijk dat de wond gehecht moest worden, dus werd Lucky onder narcose gebracht voor de rest van het (anders nogal pijnlijke) onderzoek. De schade werd verder in beeld gebracht: er hing een flapje huid los, en ook de onderliggende spier was beschadigd. De huid was over een stuk van 10cm ondermijnd, dit betekent dat het los was komen te liggen van het onderhuidse weefsel. Wanneer een dergelijke wond gehecht wordt, bestaat de kans dat er wondvocht ophoopt in deze ruimte tussen huid en weefsels, wat het herstel van de wond vertraagt en bovendien erg pijnlijk is voor de hond.

Om dit te voorkomen werd er bij Lucky een drain geplaatst. Een drain zorgt ervoor dat een gedeelte van de wond open blijft, zodat al het wondvocht naar buiten lekt en niet kan ophopen onder de hechtingen. Lucky kreeg uiteraard pijnstillers mee naar huis, en omdat haar wond veroorzaakt was door een “vuil” voorwerp (namelijk de bek van een andere hond) ook een antibioticumkuur om infectie tegen te gaan. Daarnaast kreeg ze een kraag om, zodat ze niet aan de hechtingen of de drain zou gaan likken.

 

Lucky is echter naast vrolijk en enthousiast ook een erg slimme jonge hond, en daardoor vond ze al na twee dagen toch een manier om zelf haar drain grotendeels eruit te trekken. Gelukkig was de wond niet geïnfecteerd en was het meeste wondvocht al afgevoerd. Een enkele keer heeft ze terug moeten komen om overtollig wondvocht af te zuigen, wat zich had opgehoopt aan de onderkant van de wond. Ook haar baasjes hebben goed geholpen bij haar herstel, zij smeerden iedere dag trouw de wond in met honingzalf om de genezing te bevorderen. Inmiddels rent Lucky weer vrolijk rond op vier poten!

< Pas op voor parasieten! Patiënt van de maand: Een gevaarlijke hobby... >

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.