Het fenomeen "coronahond"

Coronahondje, het is al een waar fenomeen

Onze liefde voor dieren is groot. We willen allemaal graag een leuke pup verwelkomen, zeker nu we meer thuis zijn/werken. In onze dierenartsenpraktijk horen we van fokkers en rassenverenigingen dat ze overspoeld worden met aanvragen, zo’n 4 á 5 keer zoveel aanvragen als voorheen. De wachtlijsten zijn enorm door de groeiende interesse voor een lieve viervoeter in deze corona-tijd. Vóór Corona was de wachttijd een paar maanden, nu is dit al bijna een jaar. Wanneer je er klaar voor bent, wil je natuurlijk het liefste zo snel mogelijk die schattige pup in huis hebben. Dan is het moeilijk om te wachten tot een erkende fokker een nest heeft. Zo beland je dan al gauw, meestal onbewust, bij de dubieuzere kanalen en handelaren die het minder nauw nemen met de regels en het dierenwelzijn.

Ook worden er weer veel meer (illegale) puppy’s uit het buitenland gehaald. Deze zijn vaak niet correct gevaccineerd en blijken dan ook bij het eerste dierenartsbezoek niet gezond te zijn.

Dit is ook een serieus gevaar voor de dierengezondheid en dierenwelzijn in Nederland. Deze puppy’s hebben een grotere kans op infectieziekten zoals darmproblemen, rabiës en het zeer besmettelijke Parvovirus. Wanneer een pup geïnfecteerd is met Parvo vergt dit intensieve zorg van de dierenarts en de overlevingskans is erg klein. Er is helaas geen geneesmiddel tegen Parvo, de pup zal het virus zelf moeten overwinnen. Normaal gesproken kennen we in Nederland maar weinig gevallen, maar helaas hebben we de afgelopen maanden al twee verdrietige gevallen met Parvo meegemaakt hier op De Klomp. Een extra reden voor ons om u nu hierover te informeren.

Om dit probleem extra onder de aandacht te brengen is er onlangs een zeer confronterende stunt uitgevoerd door de Puppyexpress. Heeft u hier toevallig iets van opgevangen? Lees hier meer over de bewustwordingsactie van House of Animals en waarom zij deze campagne zijn gestart.

Waar moet u op letten bij de aanschaf van een pup?

Om niet het risico te lopen op een zieke pup is het verstandig om op de volgende dingen te letten: uw pup is ouder dan zeven weken, heeft een chip, is geregistreerd en heeft een paspoort. Check ook of de pup is ontwormd en ingeënt.

Zo voorkomt u illegale hondenhandel:

  • Laat de hond voor de koop keuren door een dierenarts
  • Koop nooit in een opwelling een hond
  • Ga langs bij de handelaar of fokker van wie u de hond koopt
  • Doe navraag over de herkomst van de hond
  • Controleer de huisvesting van de hond en laat u goed informeren over de gezondheid van het dier
  • Controleer of de hond is gechipt én of de verkoper van de hond het dier heeft geregistreerd. Het is dus niet genoeg dat de handelaar meldt dat de hond gechipt is en papieren meegeeft om het dier te registreren. In dat geval is namelijk niet vastgelegd bij welke eigenaar het dier is geboren of wanneer en door wie het dier is geïmporteerd. Hierdoor kan de informatie later niet achterhaald worden, en blijft de fokker of importeur buiten beeld als er later problemen zijn met het dier. Is de hond niet gechipt en geregistreerd, dan is degene van wie u de hond koopt in overtreding en kan er sprake zijn van illegale hondenhandel.

Bron: NVWA

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.