Het regent keizersnedes op de Klomp!
De laatste weken hebben we bijna dagelijks een keizersnede op onze kliniek. Meestal een hele leuke operatie voor onze dierenartsen en assistentes, met een mooie bonus in de vorm van een nestje prachtige kittens of puppy’s. Vaak schieten meerdere assistentes te hulp om de pups of kittens op te vangen en in de gaten te houden.
We voeren een keizersnede uit wanneer een bevalling niet wil vorderen, of om andere medische redenen, zodat de pups en kittens levend ter wereld kunnen komen en natuurlijk in het belang van de gezondheid van de moeder.
Zo was dit ook voor poedel Noor nodig, wat prachtig is vastgelegd door haar baasje.
Bij een keizersnede wordt er een aangepaste narcose gegeven zodat de pups hier zo weinig mogelijk last van hebben. De assistente scheert, wast en desinfecteert de buik. De dierenarts maakt vervolgens een snede in de buik en zoekt de baarmoeder op. De baarmoeder wordt gedeeltelijk uit de buik gehaald en gecontroleerd op eventuele schade. Dan wordt ook de baarmoeder geopend en worden de pups er één voor één uitgehaald, het liefste door één opening. De assistente staat klaar om de pups op te vangen en te stimuleren om adem te halen en wrijft ze stevig droog en warm. Als dan de navelstreng is afgebonden kunnen ze bijkomen en lekker tegen elkaar aanliggen in een warm nest. Zodra alle pups geboren zijn, worden de baarmoeder en de buik weer netjes gesloten met oplosbaar hechtmateriaal. Deze hechtingen zitten allemaal onderhuids, waardoor er geen draadjes uit de huid steken. Moederhond krijgt nog een aantal injecties die er onder andere voor zorgen dat de baarmoeder weer klein wordt en de melkproductie beter op gang komt. Zodra de moederhond weer is ontwaakt kunnen haar nieuwe puppy’s aan haar worden geïntroduceerd. Dat is altijd even een spannend moment na een keizersnede omdat het niet op de natuurlijke manier is gegaan. Gelukkig ging dit bij Noor erg goed en mochten de pups al gauw bij haar drinken.
Risico’s
Door de moderne apparatuur die wij in onze praktijk hebben kunnen we de risico’s van deze operatie sterk verminderen en is een keizersnede veel veiliger dan vroeger. Echter brengen operatie en narcose altijd risico’s met zich mee. Dit is met name ook afhankelijk van de conditie en de toestand van de teef of poes en haar pups en kittens.
Wanneer moet u uw dierenarts bellen?
- als uw hond actief aan het persen is en er binnen 30 minuten geen vordering is
- als uw hond zwak aan het persen is en er binnen één à twee uur geen vordering is
- als uw hond na de geboorte van een pup twee à drie uur niets meer doet
- als u het idee heeft dat uw hond een zieke indruk maakt
- als uw hond vieze of stinkende uitvloeiing heeft
Mocht u vragen of twijfels hebben, bel ons dan gerust voor advies