April 2018: Eekhoorn Duy

Eens in de zoveel tijd krijgen we een wel heel bijzondere patiënt aangeboden op de praktijk.
Zo ook afgelopen maandag, toen eekhoorn Duy bij ons langskwam. Duy (spreek uit: Zoei) is een Prevost eekhoorn oftewel een driekleureekhoorn, een tropische eekhoornsoort die oorspronkelijk uit Zuid Oost Azië komt. Hij is dan ook genoemd naar Duy Quang, een beroemde Vietnamese zanger. Deze soort wordt legaal in Nederland gehouden omdat hij in onze natuur niet kan leven, voornamelijk door zijn behoefte aan fruit. Deze eekhoorns begraven niets dus kunnen alleen in de oogsttijd overleven. Daarom zijn ze nogal bewerkelijk: ze hebben een heel grote volière nodig, bescherming tegen de kou en speciaal voer.

 De eigenaren van Duy hadden contact opgenomen met ons met de vraag of wij ook eekhoorns behandelen. Niet alle dierenartsen doen dat namelijk. Ze hebben twee van deze eekhoorns en vergelijkend bleek dat de boventanden van Duy veel te ver waren doorgegroeid. In de natuur betekent dat de dood voor elke eekhoornsoort. Gelukkig is onze dierenarts Wendy heel geïnteresseerd en bekwaam in de behandeling van knaagdieren, dus Duy was van harte welkom bij ons in de praktijk.

Bij knaagdieren slijten de snijtanden tijdens het knagen, het kan echter voorkomen dat de tanden niet helemaal netjes op elkaar aansluiten, waardoor ze langs elkaar heen groeien en te lang worden. Dit bleek ook bij Duy het geval, dus werd besloten de tandjes bij te slijpen.

 In het verleden werden lange tanden bij knaagdieren nog wel eens geknipt, hierbij bestaat echter het risico dat de tand doormidden splijt. Tegenwoordig korten we de tanden in door ze bij te slijpen met een speciale slijptol. Om het dier de stress te besparen en handelbaar te houden moet het worden verdoofd, bij voorkeur met een narcose door gas. Wel, de ingreep is uitstekend verlopen, getuige deze foto's:

Duy's tandjes vóór ...                                            ... en ná de behandeling; hij lacht zelfs.

Alleen de tocht achterop de fiets naar ons toe kon hij niet waarderen.

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.