Augustus 2017: Boef liet haar staart iets te lang hangen

Boef liet haar staart iets te lang hangen…

Ratje Boef had wel heel erg pech. In een onbewaakt ogenblik had ze haar staart uit het hok hangen en greep de hond in huis zijn kans om dat interessante ‘speeltje’ te pakken. Gelukkig beet hij niet door, maar het laatste deel van haar staart werd wel ontveld. Geen pretje voor Boef en reden voor een bezoek aan de dierenarts!

De kans bestond dat het staartpuntje zou afsterven, met het risico op infectie en natuurlijk het ongemak dat ermee gepaard gaat. Daarnaast zijn staartverwondingen bij ratten lastig: ze zitten er graag aan en beschermende maatregelen (zoals een verband of kraag) zijn ze vaak te slim af.

Daarom werd besloten om Boef te opereren. Eenmaal onder narcose werd het ontvelde stukje staart geamputeerd en de huid weer netjes over het kortere gezonde staartpuntje gesloten. Een tijdelijk verband ter bescherming liet ze gelukkig wel zitten, waardoor het operatiewondje goed kon helen.

Na een week was het al erg mooi genezen, ze leek geen last te hebben van het gemis van een stukje staart en mocht weer terug bij de andere ratten in het hok. Ratten zijn erg slim, nu maar hopen dat ze hiervan geleerd heeft en haar staart niet meer als speeltje aanbiedt!

Foto 1: Ratje Boef ligt met een kapje gasnarcose klaar op de operatietafel. Het ontvelde stukje staart is duidelijk zichtbaar.

Foto 2: Boef is een week na de operatie goed hersteld en weer zo beweeglijk dat een foto nauwelijks goed lukte!

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.