Augustus 2021: Een zeldzaam hondje met een zeldzaam probleem
(geschreven in samenwerking met baasje Quint)
Australische terriër Jacky is een wel heel bijzondere hond. In zijn 14 jarige leven heeft hij al heel veel meegemaakt met zijn baasje, waardoor zij een sterke band hebben opgebouwd. Zo gaat Jacky steevast mee naar festivals, waar hij zich samen met zijn beste vriend inzet als vrijwilliger. Terwijl zijn baasje zich bezighoudt met het opbouwen en afbreken van de tenten, gaat Jacky op zoek naar mensen en dieren die het minder makkelijk hebben in het leven, en biedt hen emotionele steun door zijn aanwezigheid. Hierdoor is hij bij veel mensen een bekende en geliefde verschijning geworden, en natuurlijk is zijn baas apetrots op hem!
Met zijn 14 jaar is Jacky natuurlijk niet de jongste meer, toch stond hij altijd nog bekend als een echte levensgenieter en een rots in de branding. Het was dan ook flink schrikken toen hij op zijn oude dag toevallen begon te ontwikkelen. Aanvankelijk ging het om een paar seconden na inspanning, waarin hij veel met zijn ogen knipperde en soms ook de controle over zijn achterpoten verloor. De ernst en frequentie van de aanvallen werd echter steeds groter, tot hij er dagelijks meerdere malen last van had, soms wel tien keer in een kwartier. Na de aanvallen was Jacky gelukkig wel snel hersteld, en behalve een flinke honger leek hij weinig klachten over te houden aan deze momenten.
Toen Quint met Jacky bij ons in de praktijk kwam had hij al veel voorwerk gedaan om ons te helpen. Zo had hij duidelijke filmpjes gemaakt van de aanvallen, waarbij te zien was dat Jacky met periodes een duidelijke zwakte in zijn achterpoten vertoonde. Tijdens deze aanvallen bleef hij bij bewustzijn en liet geen urine of ontlasting lopen. (Gedeeltelijke) epilepsie was hierdoor minder waarschijnlijk, maar niet geheel uitgesloten.Uit bloedonderzoek bleek dat het bloedsuiker (glucose) van Jacky erg laag was. Dit kon zijn verschijnselen zeker verklaren. Een laag bloedsuiker is echter geen diagnose, maar alleen een symptoom van een onderliggend probleem. Deze problemen kunnen we in het kort in drie groepen verdelen: een onvoldoende opname van glucose (door te weinig eten), een verhoogd verbruik (grote lichamelijke inspanning), of de aanwezigheid van een overmaat aan insuline. Dit laatste kan gebeuren bij patiënten met suikerziekte die te veel insuline gekregen hebben, of bij de aanwezigheid van een insuline producerende tumor. Insuline zorg ervoor dat glucose opgeslagen wordt in de lever, waardoor het suikergehalte in het bloed daalt. Een te grote hoeveelheid kan dus levensbedreigend zijn!
Bij Jacky hebben we een aanvullende bloedtest uitgevoerd, waarbij we de hoeveelheid insuline in zijn bloed hebben gemeten. Deze was inderdaad veel te hoog. Jacky had nog nooit in zijn leven insuline toegediend gekregen, dus de aanwezigheid van een tumor was zeer waarschijnlijk. Een insuline producerende tumor bevindt zich in de alvleesklier en wordt een insulinoom genoemd. De symptomen kunnen onderdrukt worden met medicatie, die de functie van glucose enigszins overneemt. Dit is echter geen genezende behandeling, en bijwerkingen zijn niet uitzonderlijk. Mits er geen uitzaaiingen zijn, kan operatief verwijderen van een insulinoom ook zorgen voor het normaliseren van het bloedsuiker.
Het baasje van Jacky voelde dat zijn leven nog niet aan zijn eind was, en besloot voor de operatie te kiezen. Om dit mogelijk te kunnen maken zette hij een crowdfunding op. Jacky had in zijn vele jaren van trouwe dienst al veel mensen weten te helpen, die op hun beurt ook niet aarzelden om hem te hulp te schieten. Binnen korte termijn was er voldoende geld opgehaald om de behandeling van Jacky bijna geheel te kunnen dekken.Omdat een insulinoom weinig voorkomt, en zowel de operatie als de voorafgaande beeldvorming erg gevoelig is, werd Jacky voor verdere behandeling doorgestuurd naar een dierenziekenhuis. Daar werd de tumor opgespoord door middel van een buikecho, en vervolgens operatief verwijderd.
Een buikoperatie is geen lichte ingreep, en Jacky was geruime tijd flink uit zijn doen. Na een spannende terugval in zijn herstel, waarbij bleek dat het vet en bindweefsel van zijn buik ontstoken was geraakt, ging het gelukkig met langzame stappen de goede kant op. Ter ondersteuning van zijn alvleesklier krijgt hij nu vetarme brokken en vlees dat speciaal voor hem gekookt wordt. Helemaal geen straf dus! Zijn baasje heeft ons laten weten dat de wond snel geneest, en dat Jacky volgende maand alweer van de partij is op zijn volgende festival!