December 2017: Poes Scheela kan fit het nieuwe jaar in!

Poes Scheela kwam op onze praktijk in Elst om gesteriliseerd te worden omdat ze witte afscheiding verloor. Verder was er niets aan haar te merken, ze was goed in haar doen en at en dronk goed. Ook tijdens het onderzoek voorafgaand aan de narcose en operatie viel alleen de uitvloeiing uit de vulva op, verder was ze prima in orde.

Toch bleek tijdens de operatie dat er wel degelijk meer aan de hand was: haar baarmoeder was sterk verdikt. De baarmoeder (uterus) was ontstoken en gevuld met pus, deze aandoening noemen we ook wel een pyometra. Een pyometra ontstaat doordat bacteriën vanuit de vagina in de uterus terecht komen. Ook de invloed van hormonen (progesteron) speelt hierbij een rol. Wonderbaarlijk genoeg vertonen poezen hier lang niet altijd symptomen van, bij Scheela verraadde alleen de uitvloeiing dat er iets aan de hand was. Terwijl honden er juist in korte tijd zeer ernstig ziek van kunnen worden en er zelfs aan kunnen overlijden. Gelukkig zien we dit probleem niet vaak, omdat de meeste poezen al jong gesteriliseerd worden.

De beste behandeling bij baarmoederproblemen is om de baarmoeder en eierstokken operatief te verwijderen, zodat ze nooit meer problemen kunnen geven. Dit hebben we ook bij Scheela gedaan en de operatie ging erg goed. De volgende dag leek ze zelfs alweer de nagenoeg oude!

Foto: De baarmoeder en eierstokken van Scheela worden operatief verwijderd. De baarmoeder is sterk verdikt en met vocht gevuld. 

Foto: Scheela is goed wakker na de operatie!

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.