December 2018 (extra) - Xantha eet zich een ongeluk
Op een donkere maandagavond wordt er in de spoed gebeld. Een bezorgde paardeneigenaresse vertelt dat haar paarden zijn uitgebroken. Een van de dieren, Xantha, is op dat moment een aantal maanden drachtig en is zich te buiten gegaan aan de Ligusterheg. Een snelle check op Google leert dat dit ernstige gevolgen kan hebben variërend van koliekverschijnselen tot ernstige ataxie en sterfte. Onze dierenarts gaat alvast onderweg en neemt ondertussen contact op met het vergiftigingencentrum. Daar weten de specialisten het best welke stoffen welke invloed op het lichaam heeft.
Xantha staat er bij aankomst gelukkig nog rustig bij maar in geval van vergiftigingen kan schijn bedriegen. Uit het lichamelijk onderzoek blijken geen afwijkingen. Omdat niet bekend is hoeveel er is gegeten van de ligusterheg besluit de dierenarts om een tweeledige therapie in te stellen: sonderen met paraffine om te ontlasting zoveel mogelijk te bevorderen en een vloeistof met actieve kool om de gifstoffen die uit de liguster kunnen komen te binden. De aankomende uren is het afwachten of er nog bijverschijnselen optreden die eventueel symptomatisch behandeld kunnen/moeten worden.
Gelukkig heeft Xantha er niets aan overgehouden!
Ter informatie:
De liguster komt in Europa heel regelmatig voor als haag of in bossen. De liguster is extreem giftig, het eten van deze struik kan binnen enkele uren fataal zijn. Symptomen zijn kort na het eten van liguster diarree, koliek, verminderde coördinatie, stuiptrekkingen, koorts en een versnelde ademhaling en hartslag. Wanneer je vermoedt dat je paard liguster heeft gegeten is het essentieel om direct een dierenarts te bellen voor een behandeling, anders is de kans aanwezig dat je paard overlijd.
Vergiftigingencentrum
Het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) is het kenniscentrum voor de klinische toxicologie in Nederland. Het NVIC informeert artsen, apothekers en andere professionele hulpverleners over de mogelijke gezondheidseffecten en behandelingsmogelijkheden bij vergiftigingen.
Het NVIC is bereikbaar via 030-274 8888 (24 uur per dag en 7 dagen in de week) en www.vergiftigingen.info