December 2019 - Kitten Joy was erg ziek

De kleine Joy was pas 11 weken oud toen ze plotseling van de ene op de andere dag flinke diarreeklachten kreeg. Dit komt vaker voor bij jonge dieren wanneer ze net verhuisd zijn naar hun nieuwe baasje, maar meestal worden ze daar niet echt ziek van. Bij Joy was dit anders: ze was sloom, keek zielig uit haar oogjes en was continu aan het rillen.

In de kliniek werd al snel duidelijk waarom Joy zich toch zo ellendig voelde. Ze was uitgedroogd en had een temperatuur van maar liefst 41,2 °C! De normale lichaamstemperatuur van de meeste katten zit tussen de 38 en 39, bij jonge dieren is dit vaak iets hoger maar komt zeker niet boven de 40 uit.

Net als bij de mens komt koorts regelmatig voor bij dieren. We duiden dit vaak in eerste instantie met “FUO” (fever of unknown origin, oftewel koorts van onbekende oorsprong), omdat de specifieke oorzaak vrijwel nooit achterhaald wordt. Hoewel het heel vervelend is om koorts te hebben, komen de meeste dieren er net als wij met wat rust en eventueel koortsremmende medicatie er zelf gelukkig snel weer bovenop.

Een temperatuur hoger dan 41°C kan echter voor een acuut levensbedreigende situatie zorgen, omdat de organen in het lichaam deze hoge temperatuur niet aankunnen en hierdoor beschadigd kunnen raken. In het geval van Joy was het dan ook erg belangrijk om snel in te grijpen. Naast injecties met koortsverlagende werking (NSAID’s) kreeg Joy ook antibiotica mee en kreeg ze onderhuids vocht toegediend om de uitdroging tegen te gaan.

Hoewel Joy hier in eerste instantie snel van opknapte en haar diarreeklachten verdwenen, was de koorts helaas erg hardnekkig en een dag later was ze weer sloom. Op controle bleek dat haar lichaamstemperatuur nu 40,6 was, nog lang niet goed maar gelukkig al wel uit de kritieke zone. Even hebben we met haar baasjes gesproken over ziekenhuisopname en verder onderzoek naar de oorzaak, maar ze wilden de lieve kleine Joy thuis niet missen dus hebben we samen in plaats daarvan besloten tot regelmatige controlebezoeken.

Mede dankzij de goede zorgen van haar baasjes thuis, was Joy bij ieder bezoek weer een beetje meer opgeknapt, en uiteindelijk was ze fit genoeg om met haar medicatie te stoppen. Haar laatste bezoek aan de praktijk was een vaccinatieafspraak, waar ze weer met volle energie en speelsheid van zich liet horen!

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.