Februari 2019: Rex zat niet goed in zijn vel

Toen Duitse Herder Rex half december bij ons kwam zat hij duidelijk niet goed in zijn vel: met zijn magere lijf en doffe plukkerige vacht leek het een oude hond, terwijl hij pas 5 jaar was. Hij woog 8 kilo minder dan normaal. Hij at al langere tijd slecht, braakte af en toe en had weinig energie.
Op de praktijk is bloedonderzoek gedaan: de nier- en leverwaarden waren niet afwijkend. Wel was er sprake van een te laag eiwitgehalte en een milde bloedarmoede met gering ijzergebrek. Ook is de urine onderzocht. Deze was goed geconcentreerd en bevatte eiwit. Rex werd verdacht van protein losing enteropathy: een darmontsteking waarbij de darmwand 'lek' is en waarbij eiwit- en soms ook bloed- en ijzerverlies optreedt. De definitieve diagnose kan alleen gesteld worden door darmbiopten (stukjes darmwand) te laten onderzoeken door de patholoog. Op basis van de sterke verdenking is echter besloten om te starten met prednison om de ontsteking te remmen.
Eind januari, 6 weken na het eerste bezoek, komt Rex op controle en is hij onherkenbaar veranderd. Hij eet weer goed, is in anderhalve maand tijd maar liefst 10 kilo aangekomen, heeft een prachtige volle glanzende vacht en zit vol levenslust. Maar... het eiwitgehalte in het bloed is nog even laag als in december. Omdat er de vorige keer eiwit in de urine aanwezig was, wordt er urine naar het lab gestuurd voor een specifiekere eiwitbepaling. Daar wordt inderdaad een aanzienlijke hoeveelheid eiwit in de urine gemeten. Bij Rex blijkt het eiwit dus niet zoals in eerste instantie gedacht via de darm, maar via de nieren verloren te gaan: de nierfiltertjes (glomeruli) werken niet meer goed, waardoor er eiwit verloren gaat en in de urine terecht komt.
Gezien de enorme verbetering van Rex op de prednison betreft het vermoedelijk een immuungemedieerde nieraandoening: een ziekte waarbij het afweerapparaat (het immuunsysteem) zich teveel richt tegen het eigen lichaam, in dit geval tegen de nierfiltertjes, en deze kapot maakt. De prednison heeft het immuunsysteem afgeremd waardoor het met Rex weer goed gaat, maar de schade die al aan de nierfiltertjes is toegebracht is onomkeerbaar. Er is daardoor nog steeds lekkage van eiwit naar de urine.
Het deel van de nieren dat ervoor zorgt dat er niet teveel water verloren gaat via de urine (de tubuli) werd niet aangetast door het immuunsysteem. Dit verklaart waarom de urine van Rex goed geconcentreerd is en er bij het bloedonderzoek geen afwijkende nierwaarden zijn gevonden.
Rex krijgt nu medicatie om het eiwitverlies via de nieren te beperken. Daarnaast krijgt hij van zijn baasjes dagelijks extra eiwit in de vorm van een gekookt eitje, vers gelegd door de eigen kippen. Wij gunnen Rex nog vele mooie jaren bij zijn zorgzame baasjes!

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.