Februari 2021: Operatie tegen irritatie

Cees is een stoere Sharpei teef, die inmiddels alweer een aantal jaar bij ons in de praktijk bekend is. Omdat haar baasjes niet om de hoek wonen, komt ze meestal bij een andere dierenarts dichter bij huis. Sommige behandelingen zijn echter niet bij iedere dierenarts uit te voeren, waardoor wij haar soms zien wanneer er meer uitgebreide ingrepen nodig zijn.

Cees is van jongs af aan bekend met entropion, een aandoening die helaas veel voorkomt bij de Sharpei. Dit houdt in dat de rand van haar ooglid naar binnen krult, waardoor er haren in het oog prikken, met irritatie van het oog en schade aan het hoornvlies tot gevolg. Cees was hier al eens eerder aan geopereerd, waarna ze goed hersteld leek te zijn, echter had ze de laatste tijd weer last van tranende ogen. De dierenarts waar zij normaal bij kwam constateerde een afwijking in haar rechter onderooglid: entropion.

Het corrigeren van deze afwijking kan (bij de volwassen hond) alleen operatief plaatsvinden. Hiervoor werd Cees naar ons doorverwezen. Bij deze operatie wordt er een reepje huid onder het oog weggehaald, waarna de wond gehecht wordt en het dwarsliggende ooglid als het ware naar buiten getrokken wordt. Na de operatie is het van belang om het oog nog langere tijd met een vitamine- en antibioticumzalf te behandelen, zodat de schade die aan het hoornvlies is ontstaan goed kan herstellen. De baasjes van Cees lieten ons via de mail weten dat zij al snel hersteld was van de operatie! Ook stuurden zij ons mooie foto’s toe, die goed het verschil laten zien voor en na de ingreep.

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.