Januari 2017: Hamsterwang in bedwang!

Dit kleine hamstertje kwam met spoed bij ons langs omdat er plotseling iets uit zijn bek hing. Het roze zakje dat naar buiten kwam (zie foto) bleek de binnenzijde van zijn wangzak te zijn. De wangzak is als het ware binnenstebuiten gekeerd, dit noemen we ook wel een prolaps. Daardoor kan het zakje flink gaan zwellen en makkelijk beschadigd raken. Het prolaberen van de wangzak kan optreden als de hamster iets te enthousiast zijn wangzakken leegt of er plakkerig voedsel inzit waarmee de wangzak naar buiten komt.

Gelukkig was de kleine in goede handen. Met een kapje gasnarcose hebben we hem kort in slaap gebracht en met een wattenstaafje de wangzak voorzichtig weer op zijn plek gezet. Om te voorkomen dat hij weer zou gaan uitpuilen is de wangzak met enkele hechtingen vastgezet. Soms gebeurt het dat de wangzak toch weer gaat uitpuilen nadat de hechtingen verwijderd zijn, in dat geval moet de wangzak geamputeerd worden.

Inmiddels zijn de hechtingen verwijderd en lijkt de wangzak gelukkig mooi op zijn plek te blijven zitten. De kleine is weer helemaal de oude!

Foto: Het roze zakje dat uit de bek van de hamster hangt  is de wangzak die naar buiten puilt.

 

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.