Januari 2019: Bobby heeft een koude staart

De vrolijke Labrador Bobby kwam deze maand bij ons in de praktijk met een aanzienlijk probleem: hij kon niet meer kwispelen. Zijn normaal zo energieke staart hing er nu maar wat slapjes bij, en elke aanraking deed hem flink zeer. Het was dan ook niet zo gek dat zijn baasjes zich zorgen maakten dat zijn staart gebroken was, en op zaterdag meteen naar de praktijk toe gereden zijn.
 

 

 

 

<< Bobby met een slappe staart

 

 

 

Na een grondig algemeen en orthopedisch onderzoek konden ze gelukkig weer rustig ademhalen: er waren geen breuken te voelen in de staart van Bobby. Dat is niet te zeggen dat zijn baasjes helemaal voor niets gekomen waren: het deed Bobby duidelijk veel pijn om aan zijn staart aangeraakt te worden. De dierenarts vermoedde dat er sprake was van “Cold water tail”.

Cold water tail (koud water staart) is een aandoening die regelmati

g gezien wordt bij werk- en jachthonden, zoals setters en retrievers. De oorzaak ervan is doorgaans een overmatige inspanning van de staartspieren. Ook kou kan een rol spelen, zoals de naam doet vermoeden lijkt de aandoening vaak voor te komen bij honden die in (koud) water hebben gezwommen. Het baasje van Bobby vertelde dat hij zo af en toe ’s nachts de koelte van de tuin opzoekt om daar lekker te liggen slapen. Mogelijk heeft de combinatie van de koude tuintegels en zijn vrolijke gekwispel ertoe geleid dat zijn staartspieren oververmoeid zijn geraakt.

Hoewel cold water tail er ernstig uit kan zien en de hond er meestal veel pijn aan heeft, is het gelukkig vrij onschuldig en niet meer dan een fikse spierpijn. Met rust houden en goede pijnstilling zijn de verschijnselen meestal binnen 1 a 2 weken weer voorbij.

Zoals een echte Labrador betaamt, was Bobby binnen twee dagen zelfs alweer voorzichtig aan het kwispelen!


Bobby is weer helemaal blij!

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.