Januari 2022: Een tandje minder...

De baasjes van Senna kregen de schrik van hun leven toen ze hun prachtige pup plots hard hoorden piepen, en haar aantroffen met haar onderkaak vastgeklemd tussen de spijlen van haar bench. Gelukkig kon ze snel losgemaakt worden, maar haar bekje was erg pijnlijk en er kwam bloed uit. Geschrokken zijn haar baasjes direct naar de dichtstbijzijnde spoedkliniek gegaan. Het bericht dat ze daar kregen was niet mis. Er was een kleine wond zichtbaar tussen twee van de kiezen, maar de spoedarts meende ook een kaakbreuk te voelen. De delen van de kaak voor en achter de breuk bewogen ten opzichte van elkaar. Er werd een behandeling opgestart met pijnstilling en antibiotica, en Senna werd terugverwezen naar onze kliniek voor verdere beeldvorming en therapie.

Een dag later kwam Senna bij ons in de praktijk, eerst alleen ter herbeoordeling. De zwelling rond de kaak was afgenomen en de pijnstilling had goed zijn werk gedaan, waardoor Senna het onderzoek beter toeliet. De beweging die in de kaak zou zitten was nu niet te voelen, wat een gunstig bericht was. Wel stond één van haar kiezen naar buiten, deze had zeker verdere behandeling nodig. Er werd een vervolgafspraak ingepland op onze locatie in Ede, waar we de mogelijkheid hebben om röntgenfoto’s te maken van het gebit en de kaak. Dit is eigenlijk bij alle gebitsbehandelingen, maar zeker in het geval van Senna, de enige manier om een volledige inschatting te kunnen maken van de staat van de tanden en kiezen en de omliggende structuren.

Toen Senna in Ede aankwam voor haar behandeling was er aan haar gedrag weinig meer te merken van haar ongeluk. Ze genoot van al het gezelschap en probeerde ondanks haar pijnlijke kies nog trekspelletjes te doen met de broek van de dierenarts! We konden het dan ook niet laten om haar een beetje extra aandacht te geven voorafgaand aan haar behandeling.

Uiteindelijk was het dan toch tijd voor Senna om haar gebitsbehandeling te ondergaan. Ze werd onder narcose gebracht, waarna er een röntgenfoto gemaakt werd van de kaak met de afwijkende kies. Gelukkig konden we haar baasjes direct goed nieuws brengen: de kaak was nog helemaal intact! Wel was één van de twee wortels van de kies doormidden gebroken bij het ongeluk, wat verklaarde waarom de kies naar buiten was gaan staan. Deze kies moest getrokken worden. Omdat het een melkkies betrof moest er extra voorzichtig te werk gegaan worden, om de volwassen kiezen die zich ook al in de kaak bevonden niet te beschadigen tijdens het trekken. Ook daarbij helpen röntgenfoto’s ons. Hierop kunnen we zien waar de wortels zich onder het kaakbot bevinden, zodat we hier rekening mee kunnen houden bij het trekken.

Na het trekken van de kies maakten we een controlefoto van de kaak, waarop te zien was dat beide kieswortels volledig verwijderd waren. De wond werd gehecht en Senna mocht weer wakker worden.

De röntgenfoto's van Senna. Links: voorafgaand aan de gebitsbehandeling. In de rode cirkel is de breuk in de kieswortel zichtbaar. De andere wortel van de kies is nog intact. Rechts: na het trekken van de kies. In de rode cirkel zijn de twee holtes zichtbaar waar de kieswortels in de kaak hebben gezeten.

 

Jonge dieren herstellen vaak wonderbaarlijk snel na meer of minder ingrijpende gebitsbehandelingen, en Senna was hier geen uitzondering op. Inmiddels is er niets meer te merken van haar ongelukkige voorval (de bench is voor de zekerheid maar de deur uit gegaan).


Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.