Juli 2020 - Pom het konijn

Pom kwam bij ons in de kliniek omdat hij niet helemaal zichzelf leek te zijn. Konijnen zijn een ster in het verbergen van lichamelijke kwaaltjes, dus op het moment dat ze laten zien dat ze niet lekker zijn betekent dit vrijwel altijd dat er meer aan de hand is. Zo ook bij Pom.

Thuis was al opgevallen dat hij een flinke bult had ter hoogte van zijn penis. Door de arts werd dit direct herkend als een “urolith”, een steen die gevormd wordt in de urineweg door de samenklontering van verschillende mineralen. In veel gevallen betekent dit dat er meer van deze stenen aanwezig zijn in de urinewegen, en dus werd er een röntgenfoto gemaakt om de grootte van het probleem in te kunnen schatten. 

Gelukkig bleef het bij Pom bij deze ene steen aan het uiteinde van zijn plasbuis. Deze was wel zodanig groot dat hij een verstopping veroorzaakte in de urinebuis, zodat Pom niet tot nauwelijks meer kon plassen. Een heel vervelend gevoel, maar ook zeker een spoedgeval dat snel verholpen moest worden. Een dier dat zijn urine niet kwijt kan, kan binnen enkele uren permanente schade aan de blaas en/of nieren ontwikkelen. Pom werd dan ook meteen doorgestuurd naar de operatiekamer, waar hij onder narcose bevrijd werd van de vervelende steen. Het uiteinde van zijn plasbuis werd een stukje ingesneden, zodat de steen verwijderd kon worden. Ook werd er een katheter ingebracht, zodat de plasbuis tijdens het herstel van de operatie niet dicht kon groeien met littekenweefsel.

Na 8 dagen plassen door een katheter en regelmatige controles met antibiotica-injecties was het eindelijk zo ver voor Pom. De katheter en hechtingen mochten verwijderd worden en hij kon eindelijk weer genieten van het gezelschap van zijn broertje Pim. Wel met wat aanpassingen in zijn voeding én wateropname, om de vorming van nieuwe blaasstenen zo veel mogelijk te voorkomen.

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.