Juni 2021: Een blij lamprei!
Als praktijk begeleiden wij regelmatig fokkers van verschillende honden- en kattenrassen. Gelukkig gaat het proces van dracht tot bevalling, al dan niet met wat ondersteuning, vaak voor het grootste deel vanzelf. Slechts een enkele keer is ingrijpen nodig. Vanwege het grote aantal fokkers in onze praktijk voeren wij vrijwel iedere week enkele keizersnedes uit. Dit is dus geen ingreep waar onze dierenartsen snel van onder de indruk zijn. Veruit de meeste keizersnedes die wij uitvoeren betreffen honden, omdat deze vaker te maken krijgen met geboorteproblemen dan katten. Dit keer hadden wij echter wel een vrij bijzondere patiënt: geen hond, geen kat, maar een konijn!
Het verhaal van Pip begon toen zij op een middag aangeboden werd in de praktijk nadat ze thuis bevallen was van 4 babykonijntjes (ook wel kittens of lampreien genoemd). Helaas waren 3 van de konijntjes al overleden bij de geboorte, en twijfelden haar baasjes of de bevalling al wel helemaal klaar was. Pip wilde namelijk nog niet zo veel weten van haar overgebleven lamprei, die inmiddels wel erg hongerig begon te worden en aandacht nodig had van zijn moeder. Om zeker te weten of de bevalling achter de rug was maakten we een röntgenfoto. Daar was heel duidelijk nog een lamprei op te zien. Na het maken van de foto begon Pip te persen om haar laatste kind naar buiten te krijgen, echter zonder succes. Dit gaf ons de sterke verdenking dat het laatste lamprei vast zat in het geboortekanaal en hierdoor niet naar buiten kon. In overleg met de baasjes van Pip werd besloten om een keizersnede uit te voeren.
Tijdens de operatie werd duidelijk dat het laatste lamprei ook overleden was. Het was een zeer fors konijn, wat waarschijnlijk de reden was dat hij niet op een natuurlijke manier door het geboortekanaal paste. Als er niet tijdig operatief ingegrepen was had dit waarschijnlijk een levensbedreigende situatie betekent voor Pip.
Een keizersnede is helaas niet altijd een verhaal dat een volledig happy end kent. In de meeste gevallen is er een onderliggende oorzaak aanwezig bij de moeder of de jongen waardoor de bevalling niet soepel verloopt. Doodgeboortes zijn hierdoor geen uitzondering. Ook Pip heeft helaas het grootste gedeelte van haar nestje moeten verliezen. Gelukkig heeft ze zelf de operatie goed doorstaan en is volledig hersteld. Haar overgebleven lamprei vindt het overigens niet heel vervelend dat hij nu alle aandacht (en met name alle melk) voor zichzelf mag opeisen!