Juni 2018 - Zwaar op de maag

Baardagaam Sunny is een niet-alledaagse patiënt uit onze praktijk. Regelmatig komen zij en twee andere baardagamen van hetzelfde gezin op controle. 

Begin maart werd Sunny aangeboden omdat zij al een week geen ontlasting had gehad. Nu kan het bij reptielen soms iets langer duren, maar ondanks dagelijks eten, kwam er niets meer uit. De eigenaresse had al iets hards in de buik gevoeld en vertrouwde het niet helemaal.

Bij controle bleek Sunny nog in goede doen, maar inderdaad was vrijwel de hele rechterkant van haar buik verhard. Op de röntgenfoto bleek wat er aan de hand was: de ontlasting in de darmen van Sunny bevatte allemaal kleine witte bolletjes. Dit zijn kleine calciumbolletjes en bij navraag bleek Sunny op speciaal zand te staan, waar extra calcium in zit.

Dit speciale zand is ontwikkeld voor baardagamen en andere reptielen die mogelijk soms wat zand opeten. Het zou goed moeten verteren en bijdragen aan de calciumhuishouding, maar bij Sunny blijkt dat niet helemaal het geval. Waarschijnlijk heeft ze in korte tijd grote hoeveelheden opgegeten. De grote hoeveelheid calcium zorgt voor verharding van de ontlasting, tot het bijna stenen zijn. En die gaan niet makkelijk naar buiten. Medicatie heeft bij Sunny gezorgd dat het weer op gang kwam.

Een paar weken later toont een controlefoto dat het al een stuk beter gaat: de hoeveelheid witte bolletjes is sterk verminderd en volgens de eigenaresse heeft Sunny weer normale ontlasting en eet nog steeds goed. Op dit moment is ze weer helemaal de oude en lekker actief.

           

Foto links: Aan de rechterkant ziet u de witte bolletjes calciumhoudend materiaal
Foto rechts: Helemaal achterin ziet u nog de laatste bolletjes

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.