Juni 2020 - Spot zijn buik werd wel erg dik...

Helaas zien we vrij regelmatig aangereden katten in de praktijk. De prachtige buitengebieden en vele landweggetjes in de omgeving zijn ook heel uitnodigend voor jonge, stoere katers en poezen, en een ongeluk zit soms in een klein hoekje. Gelukkig komen de meeste dieren er met de schrik vanaf.

Ook Spot had al wel eens een aanvaring gehad met een auto. Toen hij op een dag plotseling rustiger was dan normaal en niet zo graag wilde lopen, vermoedden zijn eigenaren dan ook dat er buiten iets gebeurd was. Een bezoekje aan de praktijk bevestigde dit vermoeden. De nagels aan al zijn poten waren afgescheurd, dit gebeurt wanneer een kat zich schrap zet voor een plotselinge duw of klap. Gelukkig leek het mee te vallen met Spot, hij kon al zijn poten goed gebruiken en zijn reflexen waren intact. De dienstdoend arts twijfelde in eerste instantie over zijn buik, omdat deze iets dikker leek dan gemiddeld, maar eigenlijk had Spot altijd al wel een dikke buik. Hij mocht dus gewoon weer naar huis, wel met pijnstilling en de instructie om rust te houden tot hij weer meer zichzelf was. Ook is het altijd belangrijk om in de gaten te houden of een aangereden dier nog kan poepen en plassen, omdat in sommige gevallen er inwendige schade aan zenuwen of organen kan zijn die dit onmogelijk maakt.

Spot leek hier geen last van te hebben. Poepen en plassen was geen probleem, en met de pijnstilling wilde hij ook wel weer graag een hapje eten. Toch waren zijn eigenaren er niet helemaal gerust op. Zijn buik werd namelijk toch wel steeds dikker…


Tijd voor verder onderzoek. Er werd een röntgenfoto van de dikke buik gemaakt, waar het probleem snel op te zien was. Spot had een breuk in zijn buikwand.

De röntgenfoto van Spot. De rode lijn laat zien waar normaal de buikwand (ongeveer) hoort te zitten, alle buikorganen horen hier binnen te zitten. Bij Spot zijn in ieder geval de blaas en een deel van de darmen buiten de buikwand komen te liggen.

De buikwand bestaat uit stevige spieren die er samen voor zorgen dat de kwetsbare organen binnen de buikholte blijven. Een buikwandbreuk, ook wel hernia abdominalis of hernia ventralis genoemd, houdt in dat zich een zwakke plek of een gat in de spieren bevindt, waardoor de organen kunnen gaan uitstulpen. Dit kan onder andere ontstaan na een flinke klap van bijvoorbeeld een aanrijding.

De enige manier om een buikwandbreuk te behandelen is door het gat in de buikwand weer dicht te hechten. Dit is in enige mate te vergelijken met de operatie die gedaan wordt om een navelbreuk (vooral bij jonge dieren) te verhelpen. Het grootste verschil is dat een navelbreuk over het algemeen een relatief klein en goed omschreven gat is tussen twee spieren, terwijl een buikbreuk zich vaak midden in een spier bevindt, en doordat het door trauma ontstaan is kan het gat in de buikwand er op allerlei verschillende manieren uitzien. Dit houdt in dat de operatie meer precisie vergt en omdat er door de spier heen gehecht wordt is het herstel vaak langer en voornamelijk pijnlijker.

Thuis kreeg Spot een plek in zijn bench om rust te kunnen houden en te herstellen van de ingreep. Het herstel ging met pieken en dalen, in eerste instantie liet hij zijn urine en ontlasting lopen en kon hij zijn staart niet meer bewegen. Er werd rekening gehouden met mogelijk blijvende zenuwschade.

Gelukkig ging Spot met de tijd enorm vooruit, hij gaat inmiddels alweer op avontuur in de tuin, en ook zijn staart doet weer vrolijk met hem mee

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.