Maart 2018: Malaga verlost van een losse kies

Malaga

De eigenaresse van Malaga, een prachtige Maine Coon, kwam met Malaga bij ons langs omdat ze zich niet goed voelde. Die ochtend had mevrouw Malaga aangetroffen met een natte kin, haar tong hing buiten haar bekje en Malaga was overmatig aan het kwijlen.

Bij het lichamelijk onderzoek viel op dat er een forse dikte voelbaar was onder haar kin en dat de slijmvliezen in haar bekje erg gezwollen en opgezet waren.
Daarnaast bleek zij hoge koorts te hebben. De zwellingen in combinatie met de koorts duiden in veel gevallen op een ontsteking, wat we met medicatie vaak goed onder controle kunnen krijgen.

Malaga werd dan ook door ons behandeld met een pijnstiller en ontstekingsremmer. Binnen 2 dagen ging het al stukken beter met Malaga en leek het probleem verholpen. Helaas bleek dit echter van korte duur, de zwelling kwam na een paar dagen weer terug.

Bij controle bleek dat de bult inderdaad weer terug was en ook de koorts was nog niet voldoende gedaald. Om te achterhalen wat er precies gaande was, werd besloten de bult aan te prikken.
De bult zat echter op een vervelende plek en was erg gevoelig, waardoor het niet lukte om dit te doen terwijl Malaga wakker was. Malaga heeft daarom een roesje gekregen zodat we haar beter konden onderzoeken. Bij het aanprikken van de bult bleek al snel wat er gaande was. De dikte bleek een met pus gevulde holte: een abces.
Vaak ontstaan dit soort abcessen wanneer een kat in gevecht is geweest met een andere kat (ten gevolgen van bijt of krabwonden). In dit geval bleek er echter een andere oorzaak aan ten grondslag te liggen. Bij inspectie van de mondholte troffen we een ontstoken kies aan, precies boven de plek van de bult.

Het kiesje is getrokken, om zo de oorzaak van de ontsteking weg te nemen. Daarnaast is het abces voorzichtig open gemaakt en schoongemaakt.
Malaga heeft de behandeling goed doorstaan en is inmiddels weer helemaal de oude!

 

       Foto 1: de zwelling onder de kin is duidelijk zichtbaar         Foto 2: Pus afkomstig uit de bult     Foto 3: het ontstoken kiesje

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.