Maart 2019 - De open ogen van Foef

De open ogen van Foef

Het verhaal van Foef begon al enkele weken na zijn geboorte. Zijn broertjes en zusjes waren inmiddels uitgegroeid tot vrolijke pluizenbolletjes, die één voor één voorzichtig naar buiten kwamen om met hun pas geopende oogjes de wereld te ontdekken. Hoewel Foef qua grootte en energie niet onderdeed voor zijn nestgenoten, was er toch één heel duidelijk verschil te zien: hij hield zijn ogen dicht. Normaal gesproken opent een jong konijn zijn ogen wanneer hij tussen de 10 en 14 dagen oud is, dit was dus een reden voor de eigenaren van Foef om met hem langs te komen op de praktijk.

Gelukkig was het oogje van Foef, met behulp van een schoon gaasje en wat afgekoeld gekookt water, snel geopend. Wat we daar onder zagen deed ons wel een beetje schrikken. Door het langere tijd vastzitten van het oogje was het gaan ontsteken, zowel de oogleden als de oogbol zelf waren hierdoor aangetast. 

-          Foto Foef 1: Het oogje van Foef vlak na het openen. Er is een duidelijke beschadiging op het hoornvlies aanwezig.

De genezing van konijnenogen gaat, vergeleken met de hond en de kat, erg langzaam. Wat volgde was een periode van strikt iedere dag zalven, met regelmatige controles. Een hele gebeurtenis voor zo’n jong konijntje. Gelukkig liet Foef het allemaal rustig over zich heenkomen, en raakte door de dagelijkse behandelingen juist meer gewend aan het aangeraakt en vastgepakt worden.

Na ruim een maand zalven was het rechteroog van Foef vrijwel helemaal genezen, de beschadiging op het hoornvlies was niet meer te zien en zijn oogleden waren geslonken tot normale grootte. Zijn linkeroog had er echter een nieuw probleem bij gekregen: door de irritatie en zwelling was zijn bovenooglid zo vervormd dat deze naar binnen was gaan krullen. Dit noemen we entropion, een verschijnsel dat bij veel dieren voor kan komen en zorgt voor een permanente ontsteking van het hoornvlies doordat het hier continu in prikt.

 

-          Foto Foef 2: Het resultaat na een maand zalven. Te zien is dat de primaire beschadiging een stuk kleiner is geworden, maar er is nog steeds veel reactie eromheen. Het bovenooglid van Foef krult naar binnen (entropion), waardoor herhaaldelijke irritatie van de oogbol optreedt.

Inmiddels was Foef uitgegroeid tot een echte jonge man, wat in een huishouden met veel konijnen vaak betekent dat het tijd is om gecastreerd te worden. Om Foef een dubbele narcose te besparen is besloten om hem wat vroeger dan normaal te opereren, zodat direct zijn oog geholpen kon worden.

Bij een normale entropion operatie wordt een stuk weefsel weggehaald, waardoor de positie van het ooglid veranderd wordt. Omdat Foef nog in de groei was, en zijn entropion veroorzaakt werd door een zwelling, is hier bij hem niet voor gekozen om het scheef groeien van het ooglid te voorkomen. In plaats daarvan zijn twee enkele hechtingen boven zijn oog geplaatst, om het ooglid zo ver mogelijk naar buiten te trekken.

 

-          Foto Foef 3: Foef na zijn operatie. Op zijn bovenooglid zijn twee hechtingen geplaatst, waardoor deze niet meer continu in zijn oog prikt.

Na 10 dagen mocht Foef voor het eerst op controle komen. En wat een verschil! Na een lange periode van veel geduld en intensieve zorg is zijn oog bijna helemaal genezen.

-          Foto Foef 4: Foef op zijn eerste controle. Zijn ooglid is mooi bijgetrokken. Op het hoornvlies is nog een minimale troebeling te zien.

 

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.