Mei 2017: Henk piept weer van tevredenheid!

Cavia Henk kwam op consult omdat hij al een paar dagen niet lekker was. Hij at minder, was wat slomer en kreeg af en toe een aanval van buikpijn. Bij het onderzoek viel op dat zijn buik inderdaad erg pijnlijk was, vooral bij zijn blaas, en de urine die hij liet lopen was roze gekleurd. Dit beeld past bij een blaasontsteking, dus kreeg Henk medicatie om het de kop in te drukken.

Helaas hielp dit niet voldoende, hij bleef buikpijn houden. Op de röntgenfoto is te zien waarom het niet beter ging, hij bleek een blaassteen te hebben! Dit kleine steentje veroorzaakte de pijnscheuten en irritatie van de blaas en daar moest hij natuurlijk van verlost worden. Dat betekende dat Henk geopereerd moest worden.

Cavia’s zijn bewerkelijke operatiepatiënten, daarom nemen we altijd diverse voorzorgsmaatregelen om het zo goed mogelijk te laten verlopen. Zo kreeg Henk onderhuids vocht, medicatie om zijn maagdarmkanaal op gang te houden en werd hij goed warm gehouden.

Gelukkig verliep de operatie goed en werd Henk lekker warm weer wakker. Thuis knapte hij snel verder op, de buikpijn verdween en hij kan nu weer normaal plassen. Dankzij de goede zorgen van zijn eigenaren is hij weer de oude!

Röntgenfoto van Henk: in de blaas zit een steentje (pijl).

De steentjes die uit de blaas van Henk zijn verwijderd.

Henk is weer de oude!

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.