Mei 2021: Een kip in nood

De lievelingskip van de boerderij werd bij ons binnengebracht omdat zij sinds een dag vreemd gedrag vertoonde. De verschijnselen begonnen met een algemene sloomheid, maar omdat ze nog enthousiast reageerde op haar eten maakten haar verzorgers zich niet direct zorgen. Dat veranderde toen ze plots wel erg suf werd, weinig reageerde op prikkels van buiten en bovendien dunne ontlasting begon te verliezen.

Ze arriveerde in kritieke toestand bij ons in de kliniek, meer slapend dan wakker, wat voor een prooidier als een kip volstrekt abnormaal en zeer zorgelijk is. Haar verzorgers wilden hun geliefde kip natuurlijk niet verliezen, maar nog belangrijker in dit geval was de gezondheid van de andere kippen van de boerderij. We moesten daarom zeker zijn dat er geen sprake was van een besmettelijke aandoening. Vanwege de dunne mest werd er direct een ontlastingsonderzoek uitgevoerd, waar gelukkig geen parasieten in werden aangetoond. Bij het lichamelijk onderzoek van de kip zelf werd een stevige massa in haar buik geconstateerd. Een röntgenfoto van de buik bevestigde het vermoeden dat het hier ging om een ei: de kip had legnood!

De kip werd ondersteund door middel van pijnstilling en een infuus met calcium om haar te helpen het ei kwijt te kunnen. Daarnaast werd laxeermiddel toegediend om de “bevalling” soepeler te kunnen laten verlopen. Gelukkig sloeg de behandeling al snel aan: binnen een halfuur kon de kip met wat hulp van het ei verlost worden. Vrijwel direct na het leggen van het ei was ze een totaal andere kip: ze kreeg haar hoofd weer op eigen kracht omhoog en scharrelde zelfs alweer enkele stappen door haar hok!

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.