November 2016: Cricket is weer topfit!

De baasjes van Cricket, een Labrador dame op leeftijd, maakten zich erg zorgen. Sinds 2 weken was Cricket niet in haar doen. Ze braakte steeds vaker en viel kilo’s af. Ook wilde ze niet meer lopen en werd ze steeds zwakker.

Toen medicatie niets hielp besloten wij om verder onderzoek te doen. Bloedonderzoek toonde geen afwijkingen, maar de röntgenfoto van haar buik bracht de oorzaak aan het licht: Cricket had een flinke baarmoederontsteking! Ondanks haar hoge leeftijd hebben haar baasjes haar wel laten opereren, met zeer goed resultaat. Cricket was gelukkig al snel na de operatie weer helemaal de oude!

Een baarmoederontsteking (pyometra) komt regelmatig voor bij oudere niet-gesteriliseerde teven. Door de continue hormooninvloeden verandert de wand van de baarmoeder, waardoor deze tijdens een loopsheid bevattelijker wordt voor infectie. Meestal treden de verschijnselen enkele weken na de loopsheid op, als de infectie zich verder heeft ontwikkeld. De baarmoeder vult zich met ontstekingsmateriaal (pus), die daardoor enorm groot kan worden en zelfs kan knappen. Door bloedvergiftiging wordt een teef met deze aandoening erg ziek en kan er zelfs aan komen te overlijden. Gelukkig is een operatie waarbij de eierstokken (ovaria) en baarmoeder (uterus) er in zijn geheel uit worden genomen in veel gevallen levensreddend. Door een teef te laten steriliseren kan dit probleem zelfs helemaal voorkomen worden.

Cricket kan gelukkig weer vrolijk genieten van haar oude dag!

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.