November 2018: De ara's van de ZOO&ZO

Enige tijd geleden was het feest bij de buren van onze locatie in Ede. 

De ara’s van de Zoo&Zo hadden twee jongen gekregen!

Inmiddels zijn de jongen een paar maanden oud en werd het tijd voor een bezoekje aan onze praktijk.  Bij vogels is het aan het uiterlijk lastig te zien wat het geslacht van de vogel is. Het verschil tussen een mannelijke of vrouwelijke ara is niet zichtbaar. Wel kan het geslacht bepaald worden aan de hand van het DNA van de vogel. Om dit te bepalen nemen we een paar veertjes af, en sturen deze op naar een laboratorium.

Behalve de geslachtsbepaling, moesten de jonge vogels ook voorzien worden van een identificatiecode. Bij vogels kan dit in de vorm van een pootring, of door het plaatsen van een microchip.
Nadeel van een pootring is dat de pootring door beschadiging onleesbaar kan worden, waardoor de vogel niet meer geïdentificeerd kan worden.  Ander nadeel is dat een pootring relatief makkelijk te verwijderen is, en daardoor fraudegevoeliger is dan een chip.

Vanwege bovenstaande redenen is er bij de ara’s gekozen voor de plaatsing van een chip. Bij andere dieren zoals de hond of kat wordt de microchip onderhuids aangebracht. Vogels hebben echter een zeer dunne huid en hebben bijna geen onderhuids weefsel. Hierdoor kan een microchip, wanneer die onder de huid wordt aangebracht, zich makkelijk verplaatsen en kan soms zelfs “kwijtraken”. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer de vogel een huidwondje oploopt en de chip daardoor weer naar buiten komt.
Bij vogels wordt de transponder daarom in de borstspier aangebracht in plaats van onder de huid. Belangrijk is dat een dergelijke ingreep zodanig wordt uitgevoerd dat er bij het dier geen onnodige pijn of letsel ontstaat. Het plaatsen van de chip gebeurt daarom onder een roesje met behulp van gasnarcose. Er wordt een kapje over de kop van de vogel geplaatst, waardoor de vogel kortdurend in slaap valt en niks voelt van de injectie.
Als de vogel voldoende diep slaapt wordt de huid gereinigd en gedesinfecteerd en wordt de chip aangebracht in de borstspier. Vaak wordt het wondje dat veroorzaakt wordt door de chipnaald gesloten met een kleine hechting of een druppeltje wondlijm.
De 2 jonge ara’s hebben de behandeling heel goed doorstaan en werden al snel weer wakker.

        

Foto 1: de ara wordt kort in slaap gebracht           Foto 2: na de ingreep is de ara al snel weer wakker
om de chip te plaatsen.

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.