November 2019 - Djinx heeft weer een gezond gebit!

Djinx is een leuke, gezonde pup van negen maanden. Tijdens een algemeen lichamelijk onderzoek werd ontdekt dat zijn melkgebit, ondanks zijn leeftijd, nog niet volledig gewisseld was. Alle volwassen tanden waren netjes doorgekomen, maar zijn melkhoektanden zaten ook nog in zijn mond! Dit noemen we persisterende hoektanden, we zien ze regelmatig voorbij komen in de praktijk.

Foto 1: persisterende hoektand waar veel vuil door aan het ophopen is. Het rode randje op het tandvlees geeft aan dat er al sprake is van een beginnende ontsteking.

De persisterende hoektand staat meestal strak tegen zijn volwassen vervanger aan, en zorgt hierdoor voor veel problemen. Zoals op de foto te zien is, gaat er veel vuil vastzitten tussen de twee hoektanden, waardoor op den duur ontstekingen kunnen ontstaan. Dit is erg pijnlijk, en kan voor blijvende schade aan de volwassen hoektand zorgen.

Daarnaast is de kaak van een hond eigenlijk niet gemaakt om zo veel tanden te bevatten. Een melktand die niet wisselt zorg in de meeste gevallen voor veel druk op het volwassen gebit, waardoor deze een afwijkende stand aanneemt. Een hond kan hierdoor problemen krijgen met eten door een afwijkende aansluiting van het gebit, en wanneer de volwassen hoektanden naar binnen gaan groeien kunnen ze vervelend gaan prikken in het gehemelte of tandvlees.

Een puppy moet nog zijn hele leven met zijn gebit doen, dus is het belangrijk om hier vanaf het eerste begin goed voor te zorgen!

Foto 2: de hoektanden van Djinx na verwijderen. De wortels (rode deel) zijn langer dan de tanden zelf, ook deze duwen op de wortels van de blijvende tanden en zorgen hiermee voor problemen.

Om problemen te voorkomen is het noodzakelijk om deze persisterende tanden te verwijderen, zodat het volwassen gebit weer kan groeien zoals het bedoeld is. Dit is een korte ingreep die plaatsvindt onder algehele narcose. Djinx werd ’s ochtends op de praktijk gebracht en mocht in de middag weer lekker naar huis. 

 Foto 3: Djinx net wakker na de narcose. Hij zal nog even een gek gevoel in zijn mond houden, maar zijn eetlust zal er niet onder lijden!

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.