Oktober 2017: Cyka´s crisis overwonnen!

De eigenaresse van hond Cyka maakte zich zorgen toen Cyka niet opknapte nadat ze een paar dagen last had gehad van haar maag. Ook medicatie hielp niet, ze bleef sloom en wilde geen hap eten. Toen werd het tijd voor een krachtigere aanpak, Cyka werd bij ons opgenomen en kreeg vocht via een infuus en medicatie tegen onder andere misselijkheid. Ook werd er verder onderzoek ingesteld om te achterhalen waarom ze niet opknapte. Uit het bloedonderzoek bleek dat de mineralen in haar bloed uit balans waren, de waarden waren suggestief voor een ziekte van de bijnieren. Door middel van een speciale test (ACTH-stimulatietest) werd de diagnose bevestigd: Cyka bleek de ziekte van Addison te hebben.

Bij de ziekte van Addison, ook wel hypoadrenocorticisme genoemd, functioneren de bijnieren niet meer voldoende. De bijnieren maken verschillende hormonen aan: onder andere glucocorticoïden (cortisol) en mineralocorticoïden (aldosteron). Cortisol heeft een brede invloed op alle orgaansystemen. Aldosteron regelt de vocht- en mineralenbalans in het bloed en de bloeddruk. De ziekte van Addison is meestal een auto-immuunziekte: de afweer van het dier richt zich tegen de bijnierschors en maakt deze kapot. Daardoor vermindert de aanmaak van gluco- en mineralocorticoïden, met alle gevolgen van dien. De symptomen zijn in de beginfase vaak niet heel duidelijk. Honden verdragen het tekort aan hormonen goed, totdat er een bepaalde drempelwaarde wordt overschreden. Dan kan er een acute Addison-crisis ontstaan, wat bij Cyka ook het geval was.

Gelukkig reageerde Cyka erg goed op de ingestelde behandeling, door het infuus herstelde de mineralenbalans en de hormonen die ze niet meer zelf aanmaakt krijgt ze nu in tabletvorm. Een paar weken na de start van de behandeling is er niets meer aan haar te merken, ze heeft haar streken terug en eet erg goed. Bij controle van haar bloedwaardes blijken ook deze keurig op peil te blijven.

Cyka zal levenslang voor de ziekte van Addison behandeld moeten worden, waarbij we haar regelmatig zullen onderzoeken om te controleren of de medicatie goed ingesteld is en blijft. Maar gelukkig zijn haar vooruitzichten heel goed, honden met deze ziekte kunnen gewoon gezond oud worden!

Foto 1: Cyka aan het infuus in de opname.

Foto 2: Na een dag behandeling is Cyka een stuk fitter en valt ze weer aan op haar eten!

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.