Oktober 2020 - Evi heeft een groot hart

In het begin van 2020 werd bij Evi een vergroot hart geconstateerd aan de hand van röntgenfoto’s. Helaas is dit geen uitzondering bij de Cavalier King Charles Spaniel. Evi en haar rasgenootjes hebben een verhoogde kans op het ontwikkelen van een lekkende hartklep. Meestal gaat het om de hartklep tussen de linker boezem en kamer van het hart, de mitralisklep. We spreken bij dit probleem dan ook van een mitralisinsufficiëntie. Om zeker te weten dat een lekkende hartklep de oorzaak is van een vergroot hart wordt meestal een hartecho aangeraden. Bij Evi was vanwege haar ras de kans op deze aandoening zo groot, dat er direct besloten is om haar te behandelen.

Op het moment dat een hart vergroot is, is het helaas onvermijdelijk dat een hond hier naar verloop van tijd klachten van gaat krijgen. Door medicatie te geven die de werking van de hartspier versterkt kan dit moment zo lang mogelijk uitgesteld worden. Dit is dus ook heel belangrijk op het moment dat een hond nog helemaal gezond lijkt!

Na het starten met de medicatie leek Evi bijna direct een stuk beter in haar vel te zitten. Behalve wat vermoeidheid was er voorheen niet heel veel aan haar te merken, maar nu leek ze plots wel weer een paar jaar jonger! Een teken dat de medicatie goed aansloeg. Ruim 8 maanden hebben we Evi niet meer teruggezien voor haar hartprobleem.

Helaas ging het daarna toch de verkeerde kant op. Evi wilde minder eten en drinken en had een snelle ademhaling. Ook kon ze haar rust niet meer vinden, want iedere keer als ze haar kop neerlegde leek de benauwdheid erger te worden. Dit is een typisch verschijnsel dat we vaak zien op het moment dat er vocht in de longen staat. Wanneer een hond gaat liggen zakt al dit vocht naar één kant, waardoor er verdrukking van het luchthoudende longweefsel ontstaat.

Evi werd meteen behandeld met vochtafdrijvers, soms ook wel “plaspillen” genoemd, omdat al het overtollige vocht er via de urine uitkomt. Ook werd een röntgenfoto van de longen gemaakt ter controle, deze bevestigde de diagnose. Vrij snel na het starten met de pillen was Evi alweer een stuk levendiger, en haar ademhaling nagenoeg normaal.

Helaas betekent de vochtophoping in haar longen wel dat haar hartprobleem erger is geworden. Dit houdt in dat ze naar alle waarschijnlijkheid levenslang de vochtafdrijvers moet blijven slikken, soms wat minder als het even beter gaat, en soms weer wat meer als de benauwdheid terug lijkt te komen. We houden nog regelmatig contact met Evi en haar baasje en hopen uiteraard dat ze nog lang bij ons blijft!

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.