Oktober 2021: Een klein plekje met grote gevolgen

Vrolijke Amerikaanse Bulldog He kwam bij ons in de praktijk met een klein probleem. Zijn baasje had een teek bij hem ontdekt. Het was gelukt om deze te verwijderen, maar de plek waar hij gezeten had was nu wel erg rood aan het worden. Ook had He er jeuk aan. Tijd om naar de dierenarts te gaan dus.

Bij het eerste consult had He inderdaad een klein, geïrriteerd plekje in zijn nek. Hoewel het algemeen bekend is dat teken nare ziektes kunnen overbrengen, komen deze in Nederland gelukkig niet zo vaak voor. Omdat He verder geen zieke indruk maakte en even vrolijk was als altijd hoefden we ons hier niet direct zorgen om te maken. De plek zelf zag er wel wat vervelend uit en had behandeling nodig. Een dergelijke huidwond wordt vaak een “hotspot” genoemd. Deze ontstaan meestal door een externe prikkel, zoals een vlooien- of tekenbeet, en worden in stand gehouden doordat de hond continu op dezelfde plek likt of krabt. He mocht naar huis met een ontstekingsremmende zalf en een kraag zodat hij zelf niet verder aan de wond kon krabben.

Veruit de meeste hotspots genezen met deze behandeling binnen enkele dagen. Helaas was dit bij He een ander verhaal. Een week nadat we He voor het eerst hadden gezien kwam hij weer terug. De hotspot was uitgebreid, bijna zijn hele hals en borst waren nu aangedaan. Een sterke, onaangename geur gaf aan dat er sprake was van een bacteriële huidinfectie. Omdat een geïrriteerde huid heel gevoelig is, was het niet mogelijk om de hele plek zomaar schoon te maken. He kreeg pijnstilling en er werd direct een afspraak gemaakt om de plek uitgebreid te scheren en te ontsmetten onder narcose. Ook werd er een kweek afgenomen van de huid voor bacteriologisch onderzoek, zodat een passend antibioticum toegediend kon worden. Om de infectie zo gericht mogelijk aan te pakken was daarnaast een lokale behandeling noodzakelijk. Dit betekende dat het baasje van He dagelijks zijn huid moest insprayen met wondspray en het daarna moest zalven met herstellende honingzalf. Ook kreeg He jeukremmers en pijnstilling mee om hem zich zo comfortabel mogelijk te laten voelen.

Met dit intensieve traject herstelde He gelukkig voorspoedig. Na enkele controles mocht het antibioticum gestopt worden en kon lokale behandeling met wondspray volstaan. Inmiddels is He zijn huid weer helemaal rustig, de haren beginnen aan te groeien en (misschien wel het aller belangrijkst) hij heeft zijn vrolijke karakter weer terug!

 

 

 

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.