Patiënt van de maand oktober: De zielenpoot (van) Junior

Kater Junior is een echte avonturier.Zijn grootste hobby is om hele dagen lekker buiten rond te zwerven, rennen, klimmen en spelen. Gelukkig heeft hij hier thuis alle mogelijkheid voor.  

Helaas brengt het leven in de grote, boze buitenwereld ook wat risico’s met zich mee. Junior heeft deze les op de harde manier moeten leren. Wat er precies buiten gebeurd is zal waarschijnlijk altijd een raadsel blijven, maar op een dag zagen zijn baasjes dat hij niet meer op een van zijn achterpoten kon staan. Voor de altijd beweeglijke Junior was dit natuurlijk erg vreemd gedrag, en dus was een bezoekje aan de dierenarts de logische volgende stap.

In de kliniek was eigenlijk meteen al duidelijk dat het flink verkeerd zat met de poot van Junior. Naast het feit dat hij er niet meer op kon staan, deed iedere aanraking en beweging hem ook heel veel pijn. Na het geven van de benodigde pijnstilling werden meteen röntgenfoto’s gemaakt om de schade in beeldte kunnen brengen.

De foto’s bevestigden ons vermoeden: de poot van Junior was op drie plaatsen op verschillende manieren gebroken. Gelukkig was er ook relatief positief nieuws: de schade beperkte zich tot deze ene achterpoot, zijn rug en bekken (die vaak schade oplopen bij bijvoorbeeld aanrijdingen) waren nog volledig intact.
 

Voor deze achterpoot zag de toekomst er helaas wat minder zonnig uit. De enige mogelijkheid om te proberen de poot te redden was door Junior door te verwijzen naar de orthopeed. Deze gaf echter zelf ook eerlijk aan dat de breuken erg lastig te herstellen zouden zijn, en dat de kans aanwezig was dat Junior er nooit meer helemaal stabiel op zou kunnen staan. 

Voor Junior was er eigenlijk dus nog maar één optie: het amputeren (verwijderen) van de hele achterpoot. Een ingreep die heel heftig klinkt, maar waar katten over het algemeen verbazingwekkend snel van herstellen. Dankzij hun bewonderenswaardige aanpassingsvermogen en uitstekende balans weten ze zich na enkele weken vaak al bijna net zo goed te redden op drie poten als dat ze voorheen deden op vier. 

Junior is hier een levend bewijs van: bij zijn controleafspraak was hij alweer druk bezig om de hele spreekkamer te verkennen!

Wilt u op de hoogte blijven van onze acties en nieuwtjes? Meld u dan aan voor onze nieuwsbrief.